Zupa krem z buraków na bazie soku
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na przepyszną i niezwykle wyrazistą w smaku zupę krem na bazie świeżo wyciśniętego soku.

-2kg świeżych buraków
-pół pęczka świeżej pietruszki
-1 duża marchewka
-1 cebula
-masło klarowane/olej kokosowy do smażenia
-sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
-ugotowana kasza jaglana
Sposób przygotowania:
-buraki oraz marchew dokładnie myjemy i obieramy ze skórki
-z 1kg buraków, marchwi oraz pietruszki wyciskamy sok (użyłam wyciskarki ZEBRA WHOLE SLOW JUICER)
-resztę buraków trzemy na tarcę
-do rondelka wkładamy pokrojoną cebulę oraz buraki i smażymy na tłuszczu
-wlewamy sok i gotujemy na małym ogniu do miękkości
-całość dokładnie blendujemy
-podajemy z kaszą jaglaną
Smacznego i na zdrowie!
Takiej wersji zupy jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCo jak co ale do buraków a już na pewno do zupy krem nie trzeba nas przekonywać, bo kochamy ją całym sercem <3 Ale byśmy chętnie sobie teraz zjadły taką miskę ciepłej zupy :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, żeby dodać zamiast masła klarowanego olej kokosowy. A zupa na bazie soku to sprawdzony patent, sama z wyciskarki robię https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/wyciskarki-jednoslimakowe-poziome/ i zdarza mi się na takiej bazie robić zupy/
OdpowiedzUsuń