Tagliatelle z soją i dynią w sosie curry
Składniki (na 2 porcje):
-50g soi BIO (u mnie od AGNEX)
-200g świeżej dyni hokkaido
-pół łyżeczki przyprawy curry (u mnie od AGNEX)
-1 łyżka oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki mleka kokosowego
-100g razowego makaronu tagliatelle
-pół cebuli
-sól, pieprz do smaku
-posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
-soję zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę
-do garnuszka nalewamy wodę, wrzucamy soję i gotujemy do miękkości
-dynię dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na kawałki
-cebulkę drobno siekamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem oleju i smażymy dynię oraz cebulę
-całość zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia aż płyn się lekko zredukuje
-dusimy pod przykrywką do miękkości
-makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu
-wszystkie składniki przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy
-posypujemy świeżą natką pietruszki
Smacznego i na zdrowie!
Takie słoneczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda pięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuń