CIASTO PRINCESSA KOKOSOWA
Przepyszne ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków i nie tylko... Lekkie ciasto przygotowane na bazie strączków z dodatkiem masy daktylowej i niesamowitej bitej śmietany kokosowej. Bez pszenicy, cukru i nabiału. Całość wzbogacona o wiórki kokosowe i chrupiące migdały. Najlepiej smakuje, jak jest dobrze schłodzone. Polecam, bo jest naprawde pyszne!
Składniki:
ciasto:
-1 puszka ciecierzycy lub 240g ugotowanej ciecierzycy (u mnie od AGNEX)
-3 średnie jajka
-20g mąki kokosowej (u mnie od AGNEX)
-1 łyżka mąki z tapioki/ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu (u mnie od AGNEX)
-40ml rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
masa kokosowa:
-2 puszki tłustego dobrze schłodzonego mleka kokosowego 400ml (można użyć jeden puszki, a wierzch posmarować serkiem)
-1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
dodatkowo:
-kilka łyżek wiórków kokosowych (bez siarki)
-spora garść migdałów (u mnie od AGNEX)
-3/4 szklanki daktyli suszonych (u mnie od AGNEX)
Sposób przygotowania:-daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na około 1hciasto:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-cieciorkę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do cieciorki i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i miksujemy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy-biszkopt kroimy tak, aby powstały 2 blaty
masa kokosowa:
-z puszki wyciągamy śmietankę, która jest na wierzchu
-dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę
-dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie mieszamy
następnie:
-daktyle odsączamy z wody i przekładamy do naczynia
-dodajemy 4 łyżki wody i dokładnie blendujemy
-migdały tłuczemy tłuczkiem aby były drobne
-1 blat ciasta smarujemy masą daktylową, posypujemy migdałami i nakładamy bitą śmietaną (zostawiamy 1/3 masy)
-całość przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy uważając aby masa nie wypłyneła na boki
-wierzch smarujemy resztą bitej śmietany i posypujemy wiórkami
-całość wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
ciasto:
-1 puszka ciecierzycy lub 240g ugotowanej ciecierzycy (u mnie od AGNEX)
-3 średnie jajka
-20g mąki kokosowej (u mnie od AGNEX)
-1 łyżka mąki z tapioki/ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu (u mnie od AGNEX)
-40ml rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
masa kokosowa:
-2 puszki tłustego dobrze schłodzonego mleka kokosowego 400ml (można użyć jeden puszki, a wierzch posmarować serkiem)
-1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
dodatkowo:
-kilka łyżek wiórków kokosowych (bez siarki)
-spora garść migdałów (u mnie od AGNEX)
-3/4 szklanki daktyli suszonych (u mnie od AGNEX)
Sposób przygotowania:-daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na około 1hciasto:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-cieciorkę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do cieciorki i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i miksujemy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy-biszkopt kroimy tak, aby powstały 2 blaty
masa kokosowa:
-z puszki wyciągamy śmietankę, która jest na wierzchu
-dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę
-dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie mieszamy
następnie:
-daktyle odsączamy z wody i przekładamy do naczynia
-dodajemy 4 łyżki wody i dokładnie blendujemy
-migdały tłuczemy tłuczkiem aby były drobne
-1 blat ciasta smarujemy masą daktylową, posypujemy migdałami i nakładamy bitą śmietaną (zostawiamy 1/3 masy)
-całość przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy uważając aby masa nie wypłyneła na boki
-wierzch smarujemy resztą bitej śmietany i posypujemy wiórkami
-całość wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Łojejeu!!!!!! Jakie to musi być boskie w smaku <3
OdpowiedzUsuńWitam, na jaka duza forme jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasta, które schłodzone dają najlepszy smak. Ten wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń