CIASTO TOFFI Z ORZECHAMI







Składniki:
ciasto:
-1 puszka białej fasoli
-3 małe jajka S
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu
-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 lyżeczka proszku do pieczenia BIO

masa daktylowo-orzechowa:
-1 szklanka suszonych daktyli
-garść orzechów
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-4 łyżki wody

masa budyniowa:

-1 budyń w proszku bez cukru
-300ml mleka kokosowego lub innego
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu

bita śmietana:
-1 puszka tłustego i dobrze schłodzonego mleka kokosowego
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-garść potłuczonych orzechów
-2 kostki gorzkiej czekolady potartej na tarce

Sposób przygotowania:
ciasto:
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i miksujemy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy


masa daktylowo-orzechowa

-daktyle odsączamy z wody i przekładamy do naczynia
-dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy
bita śmietana
-z puszki wyciągamy śmietankę, która jest na wierzchu
-dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę

budyń:
-200ml mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-resztę mleka mieszamy z budyniem oraz słodziłem i wlewamy do garnka
-zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy aż zgęstnieje
-odstawiamy aż wystygnie

następnie:
-na spód ciasta nakładamy masę daktylową, a na to budyń
-smarujemy bitą śmietaną
-obficie posypujemy orzechami i potartą czekoladą
-wkładamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz: