Leczo z kiełbasą
Leczo, to węgierska potrawa, która składa się głównie z pomidorów, świeżej papryki i cebuli. jest także dobrze znana na Ukrainie, Słowacji, Czechach, Izraelu i Austrii. Na Węgrzech leczo podaje się jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.
Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jest bardzo sycące, aromatyczne, barwne i niesamowicie smaczne.
Składniki:
-2 kiełbasy (dobrej jakości- im krótszy skład tym lepsza)
-2 świeże papryki
-2 cebule
-2 średnie pomidory malinowe
-2 łyżeczki przyprawy węgierskiej (u mnie od AGNEX)
-1 łyżeczka masła klarowanego
-sól do smaku
Sposób przygotowania:
-paprykę, pomidora dokładnie myjemy, cebulę obieramy
-pomidora, kiełbasę kroimy w dużą kostkę, a paprykę i cebulę w paski
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu i wrzucamy paprykę- smażymy i przykrywamy pokrywką
-dodajemy cebulę i dusimy
-jak cebula i papryka będzie już miękka dodajemy kiełbasę razem z pomidorami oraz przyprawę i dusimy jeszcze pare minut
Smacznego i na zdrowie!
Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jest bardzo sycące, aromatyczne, barwne i niesamowicie smaczne.
-2 kiełbasy (dobrej jakości- im krótszy skład tym lepsza)
-2 świeże papryki
-2 cebule
-2 średnie pomidory malinowe
-2 łyżeczki przyprawy węgierskiej (u mnie od AGNEX)
-1 łyżeczka masła klarowanego
-sól do smaku
Sposób przygotowania:
-paprykę, pomidora dokładnie myjemy, cebulę obieramy
-pomidora, kiełbasę kroimy w dużą kostkę, a paprykę i cebulę w paski
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu i wrzucamy paprykę- smażymy i przykrywamy pokrywką
-dodajemy cebulę i dusimy
-jak cebula i papryka będzie już miękka dodajemy kiełbasę razem z pomidorami oraz przyprawę i dusimy jeszcze pare minut
Smacznego i na zdrowie!
Uwielbiam, wygląda przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńNasza mama kiedyś bardzo często robiła takie leczo na wiejskiej kiełbasce :) Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń