Knedle jaglane z brzoskwiniami
Składniki:
-100g suchej kaszy kaszy jaglanej
-2 płaskie łyżki budyniu w proszku bez cukru
-2 łyżki płatków jaglanych zmiksowanych na mąkę
-1-2 łyżki erytrolu
-1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
dodatkowo:
-2 świeże brzoskwinie
-1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być ciepła)
-do kaszy dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-brzoskwinie obieramy ze skóry i kroimy na średniej wielkości kawałki
-lekko zwilżamy dłonie, urywamy po kawału ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy po kawałku brzoskwinie. Następnie zlepiamy
-do garnuszka nalewamy wodę, dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju kokosowego
-knedle gotujemy około 3-4 min
-podajemy z jogurtem lub sosem owocowym (ja polałam syropem daktylowym)
Smacznego i na zdrowie!
Małe cudeńka :) bardzo fajny przepis, zachowuję go :)
OdpowiedzUsuńjutro robię Twoje knedelki :))
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać, jak wyszło :)
UsuńProponuję klasycznie zwilŻać...
OdpowiedzUsuńOK, może być i zwilŻać :) . Dzięki za cenną uwagę! :D
Usuńi jak wam wyszly?
OdpowiedzUsuńIle ich wyjdzie z tych składników?
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam i wyszło mi 8 niedużych knedelków.
UsuńDzisiaj robiłam knedelki. Zamiast mieli płatki na make, dodałam make jaglana i może to był błąd... knedelki wyszły kleiste i niezbyt dobre. Dało się je zjesc, bo polalam jogurtem greckim i syropem klonowym
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że się nie udały. Czy zrobiła Pani wszystko według proporcji? Być moża kasza jaglana miała zbyt dużą ilość płynu?
UsuńNa pół szklanki kaszy dałam szklankę wody.
UsuńAle jak tak patrzę na knedelki na zdjeciu, to myślę sobie, że może to wina mąki, która użyłam. Ona jest pelnoziarnista i kluchy wyszły duzo ciemniejsze niż na zdjęciu.
UsuńU nas były knedelki z malinami :-) Pycha!
OdpowiedzUsuń