Leczo z kiełbasą

Leczo, to węgierska potrawa, która składa się głównie z pomidorów, świeżej papryki i cebuli. jest także dobrze znana na Ukrainie, Słowacji, Czechach, Izraelu i Austrii. Na Węgrzech leczo podaje się jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.

Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jest bardzo sycące, aromatyczne, barwne i niesamowicie smaczne.




Składniki:
-2 kiełbasy (dobrej jakości- im krótszy skład tym lepsza)
-2 świeże papryki
-2 cebule
-2 średnie pomidory malinowe
-2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
(u mnie od AGNEX)

-1 łyżeczka masła klarowanego
-sól do smaku


Sposób przygotowania:
-paprykę, pomidora dokładnie myjemy, cebulę obieramy
-pomidora, kiełbasę kroimy w dużą kostkę, a paprykę i cebulę w paski
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu i wrzucamy paprykę- smażymy  i przykrywamy pokrywką
-dodajemy cebulę i dusimy 
-jak cebula i papryka będzie już miękka dodajemy kiełbasę razem z pomidorami oraz przyprawę i dusimy jeszcze pare minut

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam, wygląda przepysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza mama kiedyś bardzo często robiła takie leczo na wiejskiej kiełbasce :) Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń