Ciasto z prażonym slonecznikiem i kremem figowym
Składniki:
ciasto:
-1 szklanka ugotowanego ryżu
-3 średniej wielkości jajka
-2 łyżki erytrolu
-3 łyżki kakao
-1 łyżka mąki kokosowej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
masa:
-100g suchej kaszy jaglanej
-10 suszonych fig
-1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki prawdziwego miodu
prażony słonecznik
-pół szklanki łuskanego słonecznika
-odrobina soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
ciasto:
-białka jaja z dodatkiem słodzidła ubijamy na sztywną pianę
-ryż łączymy z żółtkami i blendujemy na gęsty krem
-do ryżu dodajemy ubitą pianę, kakao, sodę i miksujemy na małych obrotach
-na koniec dodajemy ocet jabłkowy/sok z cytryny i delikatnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-masę wykładamy na blaszkę
-pieczemy 25 minut i studzimy
-ciasto kroimy wzdłuż na dwie części
masa:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy figi, olej kokosowy
-całość mieszamy i odstawiamy aż kasza przestygnie
-do kaszy dodajemy 2 łyżki miodu i blendujemy na gęsty krem
prażony słonecznik:
-rozgrzewamy suchą patelnię
-wsypujemy słonecznik i solimy
-prażymy kilka minut na małym ogniu
następnie:
-na pierwszą część ciasta nakładamy połowę masy
-przykrywamy kolejną warstwą ciasta i ponownie smarujemy masą jaglaną
-obficie posypujemy prażonym słonecznikiem
Smacznego i na zdrowie!
Jakiej wielkości forma? ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie kremu figowego z prażonym słonecznikiem musi być obłędne :)
OdpowiedzUsuń