Tarta z budyniem waniliowym i kiwi










Składniki:
ciasto:
-100g suchej kaszy jaglanej
-10 łyżek zmielonego słonecznika
-5 łyżek mąki kokosowej
-1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu

budyń:
-0,5l mleka ryżowego waniliowego
-5 łyżek skrobi ziemniaczanej
-2 żółtka

dodatkowo: 
-6-7 sztuk kiwi
-garść jagód goji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości
-do lekko ciepłej kaszy dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy ciastem i wkładamy ją do zamrażalnika na 10-15 minut

budyń:
-1 szklankę mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień
-w reszcie mleka rozpuszczamy mąkę oraz dodajemy żółtka- całość dokładnie mieszamy (możemy użyć do tego miksera)
-mleko wlewamy do garnuszka i cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje
-całość odstawiamy i studzimy

następnie:
-kiwi obieramy i kroimy na plasterki
-na spód ciasta wykładamy budyń i układamy kiwi oraz posypujemy jagodami goji
-tartę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!




7 komentarzy:

  1. Niedawno jadłyśmy budyń waniliowy z kiwi :D Ale nie wpadłyśmy na to aby zrobić z tego tak fantastyczną tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje ciasta są genialne! Jedno lepsze od drugiego :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zamienić mąkę kokosową jakąś inna mąką?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wkładamy do zamrażalnika, nie piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak do zamrażalnika, ponieważ tarta jest bez pieczenia :).

      Usuń
  5. Nie podpiekamy tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń