Tarta z budyniem waniliowym i kiwi
ciasto:
-100g suchej kaszy jaglanej
-10 łyżek zmielonego słonecznika
-5 łyżek mąki kokosowej
-1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
budyń:
-0,5l mleka ryżowego waniliowego
-5 łyżek skrobi ziemniaczanej
-2 żółtka
dodatkowo:
-6-7 sztuk kiwi
-garść jagód goji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości
-do lekko ciepłej kaszy dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy ciastem i wkładamy ją do zamrażalnika na 10-15 minut
budyń:
-1 szklankę mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień
-w reszcie mleka rozpuszczamy mąkę oraz dodajemy żółtka- całość dokładnie mieszamy (możemy użyć do tego miksera)
-mleko wlewamy do garnuszka i cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje
-całość odstawiamy i studzimy
następnie:
-kiwi obieramy i kroimy na plasterki
-na spód ciasta wykładamy budyń i układamy kiwi oraz posypujemy jagodami goji
-tartę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Niedawno jadłyśmy budyń waniliowy z kiwi :D Ale nie wpadłyśmy na to aby zrobić z tego tak fantastyczną tartę :D
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta są genialne! Jedno lepsze od drugiego :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Czy można zamienić mąkę kokosową jakąś inna mąką?
OdpowiedzUsuńCiasto wkładamy do zamrażalnika, nie piekarnika?
OdpowiedzUsuńTak do zamrażalnika, ponieważ tarta jest bez pieczenia :).
UsuńNie podpiekamy tego ciasta?
OdpowiedzUsuńjaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuń