Zakwas z buraków- eliksir zdrowia


Zakwas buraczany, to nic innego, jak fermentowany napój z wody, buraków i innych wartościowych dodatków takich jak: przyprawy i czosnek.
Jest prawdziwy eliksir zdrowia i urody, bogactwo prozdrowotnych związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Dzięki temu, że buraki są bardzo tanie, to taki eliksir przygotujesz za grosze! Wystarczy poświęcić chwilę czasu, odstawić zakwas na 5 dni i można zacząć pić albo użyć do przygotowania najlepszego na świecie barszczu, który smakuje niesamowicie :)



Właściwości:
-ma silne działanie detoksykujące (oczyszcza wątrobę i krew)
-wpływa oczyszczająco i bakteriobójczo
-zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo oraz sód
-poprawia przemianę materii
-odbudowuje florę bakteryjną , a tym samym uszczelnia jelita
-poprawia trawienie
-wspomaga leczenie grzybicy typu Candida
-działa antynowotworowo
-wzmacnia organizm i pomaga w ogólnym osłabieniu
-przyśpiesza odbudowę czerwonych krwinek
-poprawia wygląd skóry
-zawiera betainę, która działa ochronnie na wątrobę i obniża poziom homocysteiny
-zwiększa wydolność organizmu


Składniki:
-1kg dobrze umytych i obranych buraków
-4 szklanki wody
-3 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-kilka ziarenek ziela angielskiego
-2 łyżeczki soli himalajskiej
-2 ziarenka pieprzu

Sposób przygotowania:
-słoik wyparzamy
-buraki kroimy w niezbyt duże kawałki i układamy w słoiku
-dodajemy przyprawy, czosnek i zasypujemy solą
-wlewamy wodę, zamykamy słoik i potrząsamy
-odstawiamy na 5 dni do szafki

Na zdrowie!

5 komentarzy:

  1. Nie pisze nic o wodzie ,czy ma byc przegotowana ,goraca czy zimna a moze surowa ?.....

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko super tylko ile tego pic ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziennie jedną szklankę ;). Proponuję rano pół szklanki i później kolejne pół.

      Usuń
  3. Zrobiłem pierwszy raz. Jest smaczny. Dziś kupiłem 1.5 kg buraczków. Robię kolejną porcję. Z buraczków ktore zostały po odsaczeniu zrobiłem surówkę do obiadu. Dodałem jabłko, cebulkę. Mega smacznie

    OdpowiedzUsuń