Chrupiące orzeszki z ciecierzycy



Składniki:
-pół szklanki suchej ciecierzycy (u mnie od AGNEX)
-1-2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego /oleju kokosowego
-1 łyżeczka czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej)
-sól do smaku

Sposób przygotowania:
-ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-odlewamy wodę
-do garnka wlewamy świeżą wodę, wrzucamy cieciorkę i gotujemy do miękkości
-ciecierzycę wyjmujemy z garnka, suszymy i przekładamy do miski
-dodajemy tłuszcz, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-cieciorkę pieczemy 20-30 minut aż ciecierzyca będzie zrumieniona i chrupka

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Jak już zaczniemy je przegryzać to nie możemy się oderwać tak bardzo nam smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Super przepis:) Czy można użyć również cieciorki z puszki?

    OdpowiedzUsuń