Wegetariańskie kotlety z groszkiem
-1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (u mnie od AGNEX)
-5 łyżek mrożonego groszku
-1 ząbek czosnku
-pół białej cebuli pokrojonej w kostkę
-1 jajko
-1/3 łyżeczki soli himalajskiej
-pieprz do smaku
-4 płaskie łyżki mąki owsianej
-1 łyżeczka mąki z tapioki/ziemniaczanej
-masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
-ciecierzycę, komosę, jajko i groszek przekładamy do miski i blendujemy na gęsty krem
-do masy dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy
-formujemy kulki i spłaszczamy je
-smażymy na rozgrzanym tłuszczu z oby dwóch stron na rumiany kolor
Smacznego i na zdrowie!
Uwielbimy takie wege kotleciki, bo smakują nam o wiele bardziej niż te mięsne a już o łatwości w trawieniu nie wspominając :)
OdpowiedzUsuń