Placek czekoladowo-figowy z truskawkami






Składniki (okrągła blaszka 17cm):
-1 puszka ciecierzycy
-3 kopiaste łyżki kakao (u mnie od AGNEX)
-1 łyżka mąki kukurydzianej
-7 łyżek mleka kokosowego lub innego
-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-10 suszonych fig (u mnie od AGNEX)
-3 małe jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-kilka truskawek
-1 kostka potartej gorzkiej czekolady
-kilka orzechów włoskich (u mnie od AGNEX)

Jeśli lubisz bardzo słodkie ciastka dodaj 1-2 łyżki ksylitolu/erytrolu 


Sposób przygotowania:
-figi zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15-20minut
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-odlewamy wodę od ciecierzycy, dodajemy żółtka, mleko, figi, ubitą pianę i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz i wszystko mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę
-truskawki kroimy na pół i wbijamy w masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 45minut
-wyjmujemy z piekarnika, posypujemy potartą czekoladą i posiekanymi orzechami
-kroimy wystudzone

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Mogę zamienić figi na daktyle? Czy straci na smaku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada super tylko w składnikach dwa razy podany jest olej kokosowy, raz 4 a potem 5 łyżek...to ile ma go być? I jaką jest kaloryczność 1 porcji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada super i smakuje pysznie! ja uzylam 4 lyzek oleju kokosowego i wyszlo genialnie, struktura podobna do moich ulubionych ciast z fasoli.

    OdpowiedzUsuń