Czekoladowe ciastka z bitą śmietaną bez pieczenia

Wiele ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodkości- ciast, ciasteczek i słodyczy. Wspaniale byłoby móc je jeść bez ograniczeń, przy okazji chudnąć i dobrze się czuć. Niestety, ale to nie jest możliwe.
Dzisiaj jesteśmy tak uświadomieni, że zdajemy sobie sprawę, co znajduje się we wszelkich słodkościach i jak one wpływają na nasze zdrowie oraz sylwetkę. Dlatego warto odstawić przetworzone słodycze na rzecz domowych wypieków- nasz organizm podziękuje nam za to! :)




Składniki:(na 2 sztuki)spód:
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (musi być ciepła)
-niecałe pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych
-2 kostki gorzkiej czekolady min. 90% kakao  (u mnie od free delikatesy)
-1 łyżka prawdziwego miodu (można zastąpić ksylitolem/erytrolem)

bita śmietana:
-1 puszka tłustego mleka kokosowego 400ml (schłodzonego przez kilka godzin lub całą noc)
-1 łyżka soku z buraka
-1-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-orzechy w surowej czekoladzie bez cukru i innych dodatków (u mnie od free delikatesy)
-1 kostka potartej czekolady

Sposób przygotowania:

-kaszę przekładamy do miski, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści
-dodajemy płatki owsiane oraz resztę składników
-ciasto zagniatamy - musi powstać zwarta kula
-folię lub papier rozkładamy na blacie, układamy ciasto, na to folię i rozwałkowujemy
-za pomocą okrągłego naczynia wykrawamy dwa kółka
-ciastka wstawiamy do zamrażalnika na około 5 minut

bita śmietana:
-wyjmujemy śmietankę z puszki, dodajemy słodzić i ubijamy na bitą śmietanę
-dodajemy sok z buraka i mieszamy

następnie:
-na ciastka nakładamy bitą śmietanę, a na to po orzechu
-posypujemy potartą czekoladą

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz:

  1. Za takie słodkości już nam podniebienie podziękuje, bo zdecydowanie wolimy takie ciacha niż te klasyczne z marketu :)

    OdpowiedzUsuń