Wegański sernik jaglany z polewą czekoladową







Składniki:
masa:
-200g suchej kaszy jaglanej 
-500ml mleka kokosowego lub 400ml mleka kokosowego+100ml wody
-10g oleju kokosowego
-100g suszonych daktyli (bez dwutlenku siarki)
-30g mąki kokosowej 
-niecałe pół szklanki wody
-1/4 szklanki erytrolu / ksylitolu lub więcej (w zależności od tego, jak bardzo ciasto ma być słodkie)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

polewa czekoladowa:
-40g gorzkiej czekolady (u mnie 90% kakao)
-8 łyżek mleka kokosowego

+dodatkowo 1 kostka potartej czekolady

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku , zalewamy mlekiem kokosowym i dodajemy erytrol/ksylitol i gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Odstawiamy i studzimy
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut
-lekko ciepłą kaszę dokładnie blendujemy (w trakcie dolewamy wodę-niecałe pół szklanki)
-wsypujemy mąkę kokosową, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
-blaszkę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy wiórkami lub mąką (możemy użyć papieru do pieczenia)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-wykładamy masę na blaszkę i pieczemy 45 minut
-ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce (najlepiej całą noc)

polewa:
-mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i mieszamy
-lekko studzimy i polewamy sernik
-całość posypujemy potartą czekoladą

Smacznego i na zdrowie!

7 komentarzy:

  1. Nawet nie widac,ze to sernik bez sera;-). Jestem bardzo ciekawa,jak smakuje taki sernik:-). Mozesz podac wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to mleko ma być mleczkiem kokosowym z puszki (gęste) czy zwykłe mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Polewa wygląda absolutnie nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić mąkę kokosową ?

    OdpowiedzUsuń
  5. daktyle namoczone dodaje się do zblendowanej masy czy daktyle również zblendować?

    OdpowiedzUsuń