Kinder maxi king bez pieczenia
Batona kinder maxi king zapewne zna każdy z Was. Jest naprawdę dobry- sama jadłam go kilkakrotnie. Doskonale znacie moje podejście do sklepowych słodyczy, więc postanowiłam zrobić kolejny zamiennik, który zakończył się ogromnym sukcesem :).
Moja wersja maxi kinga bije na łopatki sklepowego batona! Co więcej tego ciastka nie trzeba piec, więc zrobicie go dosłownie w kilka chwil.
Składniki:
ciasto:
-pół szklanki płatków migdałów zmiksowanych na pył (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki płatków owsianych (dla bezglutenowców certyfikowane)
-40g mąki kokosowego
-niecałe pół szklanki wody
'karmelowe' nadzienie:
-50g suszonych daktyli namoczonych przez kilka godzin lub całą noc (bez dwutlenku siarki)
-pół banana
'mleczny' krem:
-1 puszka mleka kokosowego
polewa czekoladowa:
-70g gorzkiej czekolady 90%
-15 łyżek mleka kokosowego
-spora garść orzechów laskowych (namoczonych przez całą noc)
Sposób przygotowania:
ciasto:
-wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące należy dodać jeszcze trochę suchych składników. Formujemy kulę i odstawiamy na 15minut
-blat obsypujemy mąką kokosową i rozwałkowujemy ciasto
-za pomocą okrągłego naczynia wykrawamy 4 koła (2 grubsze, które użyjemy jako spód oraz dwa chudsze)
karmelowe nadzienie:
-daktyle i banana blendujemy na gęsty krem
mleczny krem:
-z puszki wyjmujemy tylko gęstą część (proszę uważać na wodę)
-blendujemy do uzyskania bitej śmietany
polewa czekoladowa:
-mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści
-studzimy
-orzechy siekamy na drobne kawałki, łączymy z polewą czekoladową
Następnie:
-na spodzie wykładamy krem z mleka kokosowego, na to nadzienie karmelowe, blat ciast i znowu krem z mleka kokosowego. Tak postępujemy z dwoma batonami
-ciastko układamy na kratce i obficie polewamy polewą czekoladową aż spłynie po całości ciastka
-odstawiamy aż czekolada zastygnie
Smacznego i na zdrowie!
Moja wersja maxi kinga bije na łopatki sklepowego batona! Co więcej tego ciastka nie trzeba piec, więc zrobicie go dosłownie w kilka chwil.
ciasto:
-pół szklanki płatków migdałów zmiksowanych na pył (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki płatków owsianych (dla bezglutenowców certyfikowane)
-40g mąki kokosowego
-niecałe pół szklanki wody
'karmelowe' nadzienie:
-50g suszonych daktyli namoczonych przez kilka godzin lub całą noc (bez dwutlenku siarki)
-pół banana
'mleczny' krem:
-1 puszka mleka kokosowego
polewa czekoladowa:
-70g gorzkiej czekolady 90%
-15 łyżek mleka kokosowego
-spora garść orzechów laskowych (namoczonych przez całą noc)
Sposób przygotowania:
ciasto:
-wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące należy dodać jeszcze trochę suchych składników. Formujemy kulę i odstawiamy na 15minut
-blat obsypujemy mąką kokosową i rozwałkowujemy ciasto
-za pomocą okrągłego naczynia wykrawamy 4 koła (2 grubsze, które użyjemy jako spód oraz dwa chudsze)
karmelowe nadzienie:
-daktyle i banana blendujemy na gęsty krem
mleczny krem:
-z puszki wyjmujemy tylko gęstą część (proszę uważać na wodę)
-blendujemy do uzyskania bitej śmietany
polewa czekoladowa:
-mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści
-studzimy
-orzechy siekamy na drobne kawałki, łączymy z polewą czekoladową
Następnie:
-na spodzie wykładamy krem z mleka kokosowego, na to nadzienie karmelowe, blat ciast i znowu krem z mleka kokosowego. Tak postępujemy z dwoma batonami
-ciastko układamy na kratce i obficie polewamy polewą czekoladową aż spłynie po całości ciastka
-odstawiamy aż czekolada zastygnie
Smacznego i na zdrowie!
Ile taki deser będze miał kalorii ?
OdpowiedzUsuńNiestety, ale nie wiem.
UsuńIle taki deser będze miał kalorii ?
OdpowiedzUsuńWow! Ale rozpusta! *.*
OdpowiedzUsuńOj, tak... :)
UsuńTo jest sama rozkosz!
OdpowiedzUsuńAle nas teraz zainspirowałaś :D Uwielbiałyśmy zawsze tego batona a skoro to ciacho jest jeszcze lepsze to już w ogóle genialnie :D
OdpowiedzUsuń"wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą" czy dodajemy do nich mąkę kokosową czy służy nam ona wyłącznie do posypania blatu ?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście- mąka kokosowa jest niezbędna do związania masy
Usuńwitam, czy moge czyms zastapic platki owsiane? np mąką jaglaną?
OdpowiedzUsuńWitam, ile potrzeba składników, ponieważ chciałbym zrobić więcej takich batoników np 10 z takich ?
OdpowiedzUsuńWitam, z podanych składników wychodzą dwie sztuki
UsuńWitam czy spody trzeba piec?
OdpowiedzUsuńWitam. Nie trzeba;)
Usuń