Pieczone kotlety z kaszy gryczanej i bialego sera

Ci którzy myślą, że kuchnia wegetariańska jest niesmaczna - są w błędzie! Dzisiejsze kotlety z powodzeniem mogą zastąpić mięsne kotlety- są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Najlepiej smakują z ulubioną surówką :).










Składniki:
-250g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (u mnie od AGNEX)
-250 twarogu półtłustego
-2 łyżeczki sosu sojowego
-1 duża kromka żytniego chleba na zakwasie
-1 jajko od szczęśliwej kury
-płaska łyżeczka soli himalajskiej
-1/3 łyżeczki pieprzu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
-1/3 łyżeczki ostrej papryki
-pół łyżeczki majeranku
-2 łyżki czosnku niedźwiedziego
(u mnie od AGNEX)
-2 łyżki posypki do mięsa Orion (u mnie od AGNEX)


Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-ruchem pulsacyjnym blendujemy kaszę na krem
-kromkę chleba blendujemy w malakserze na drobne okruszki
-kaszę łączymy z twarogiem, jajkiem, chlebem i resztą składników (oprócz posypki)
-formujemy kotlety, obtaczamy w posypce do mięs
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem klarowanym i układamy kotlety. Ja zamiast blaszki użyłam patelnię, która nadaje się do pieczenia w piekarniku
-pieczemy około 30 minut
-podajemy z ulubioną surówką

Smacznego i na zdrowie

6 komentarzy:

  1. Robiłam bardzo podobne i są smaczne. Z sosem czosnkowym szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tego tylko zielona sałatka i pyszny obiad gotowy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie by było jeszcze parę zamrozić i mieć w razie czego na szybki obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak do kaszy gryczanej dodasz soczewicę, to juz w ogole smakuje jak mielony! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. do tego tylko zielona sałatka i pyszny obiad gotowy! ;)

    OdpowiedzUsuń