Biszkopt cynamonowy z owocami i polewą czekoladową
Pyszny, słodki biszkopt cynamonowy bogaty w owoce. Polany domową polewą czekoladową z kakao i oleju kokosowego. Jest obłędny! :)
Składniki:
ciasto:
-3 jajka od szczęśliwej kurki
-1 łyżka cynamonu
-70g mąki owsianej (dla bezglutenowców certyfikowana mąka)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-garść wiśni mrożonych
-1 małe jabłko
-6 łyżek erytrolu/ksylitolu
polewa czekoladowa:
-20g oleju kokosowego
-4 łyżki ciemnego kakao
-5 łyżek mleka kokosowego
dodatkowo:
-garść płatków migdałów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-żółtka oddzielamy od białek
-białka z dodatkiem słodziaka ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzika miksujemy ma puszystą masę
-ubite białka łączymy z żółtkami, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę i miksujemy ma małych obrotach aż wszystkie składniki połączą się ze sobą
-jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy masę i na wierzchu układamy owoce. Następnie za pomocą palca wciskamy je w masę
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka
-gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
polewa:
-garnuszek z olejem podgrzewamy aż się rozpuści
-zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż kakao się rozpuści
-całość lekko studzimy i dodajemy mleko- szybko mieszamy
-odstawiamy aż polewa będzie już ostudzona
następnie:
-polewamy ciasto polewą
-posypujemy płatkami migdałów
Ciasto możemy odstawić na kilka godzin aż polewa lekko stwardnieje lub możemy odrazu jeść :)
Smacznego i na zdrowie!
Składniki:
ciasto:
-3 jajka od szczęśliwej kurki
-1 łyżka cynamonu
-70g mąki owsianej (dla bezglutenowców certyfikowana mąka)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-garść wiśni mrożonych
-1 małe jabłko
-6 łyżek erytrolu/ksylitolu
polewa czekoladowa:
-20g oleju kokosowego
-4 łyżki ciemnego kakao
-5 łyżek mleka kokosowego
dodatkowo:
-garść płatków migdałów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-żółtka oddzielamy od białek
-białka z dodatkiem słodziaka ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzika miksujemy ma puszystą masę
-ubite białka łączymy z żółtkami, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę i miksujemy ma małych obrotach aż wszystkie składniki połączą się ze sobą
-jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy masę i na wierzchu układamy owoce. Następnie za pomocą palca wciskamy je w masę
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka
-gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
polewa:
-garnuszek z olejem podgrzewamy aż się rozpuści
-zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż kakao się rozpuści
-całość lekko studzimy i dodajemy mleko- szybko mieszamy
-odstawiamy aż polewa będzie już ostudzona
następnie:
-polewamy ciasto polewą
-posypujemy płatkami migdałów
Ciasto możemy odstawić na kilka godzin aż polewa lekko stwardnieje lub możemy odrazu jeść :)
Smacznego i na zdrowie!
przyznam, że ciasta owsiane to jednak mają ten swój tradycyjny smak i zawsze są pycha!
OdpowiedzUsuńTak, to się zgadza- są lekko orzechowe. Uwielbiam owsiane wypieki :)
UsuńCZY MOŻNA DODAC MĄKE RYZOWĄ LUB KOKOSOWĄ?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować z mąki ryżowej :)
UsuńNa jaki rozmiar blachy/tortownicy wystarczają podane składniki? Ciasto zapowiada się smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń17cm :), pozdrawiam!
UsuńMy też bardzo lubimy ciasta na mące owsianej :) Zawsze wychodzą pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda! :)
UsuńFajna propozycja. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Jest naprawde pyszne i łatwe w przygotowaniu :)
UsuńCzy ksylitol można zamienić na stewie ? Czy wtedy piana z białek i żółtek nie będzie wystarczająca puszysta lub sztywna ?
OdpowiedzUsuńCzy ksylitol można zamienić na stewie ? Czy wtedy piana z białek i żółtek nie będzie wystarczająca puszysta lub sztywna ?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Proszę tylko do białek dać szczyptę soli lub sok z cytryny, a co do żółtek to proszę je tylko zmiksować :).
UsuńBardzo ciekawa polewa, koniecznie muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuń