Bezglutenowe placuszki gryczane z cukrem pudrem
Składniki:
placki:
-2 duże jajka od szczęśliwej kurki
-70g mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną w młynku) (u mnie od AROMATNATURY)
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
-7 łyżek mleka kokosowego lub innego roślinnego
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia
cukier puder:
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu
Sposób przygotowania:
-białka oddzielamy od żółtek
-biała z dodatkiem erytrolu/ksylitolu ubijamy na sztywną pianę
-dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach
-stopniowo dodajemy mąkę, mleko i dalej miksujemy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu
-za pomocą łyżki nakładamy masę i smażymy z obu dwóch stron
cukier puder:
-erytrol/ksylitol miksujemy z młynku na pył
następnie:
-placuszki posypujemy cukrem pudrem
Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz