Prawdziwa czekolada z pestkami dyni i jagodami goji
Większość czekolad, które są dostępne w sklepach nie są zbyt dobrej jakości. Przede wszystkim zawierają sporą ilość cukru, emuglatory (np. lecytynę), mleko w proszku i aromaty. Natomiast są ubogie w cenne kakao. Czy taka czekolada ma właściwości zdrowotne? Niestety nie, bowiem prawdziwa czekolada powinna się tylko składać z kakao- nie potrzeba tu ani cukru, ani nabiału ani żadnych substancji chemicznych. Oczywiście można ją wzbogacić w dodatki takie jak nasiona, pestki, suszone owoce niesiarkowane. Natomiast jeśli chcemy słodką czekoladę warto dodać do niej prawdziwy miód albo naturalny słodzik taki jak ksylitol, erytrol czy stewię.
Dzisiaj zdradzę Wam przepis na prawdziwą, wartościową czekoladę. Do przygotowania czekolady użyłam:
-surowe masło kakaowe
-sproszkowane kakao,
-olej kokosowy zimno tłoczony,
-erytrol,
-pestki dyni,
-jagody goji
Taką czekoladę możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam ją również dla dzieciaków jako zamiennik słodyczy :)!
Składniki:
-100g surowego masła kakaowego ( u mnie od ZielonySmak)
-30g prawdziwego kakao (można kupić ziarna kakao i zmiksować w młynku)- można zamienić na karob
-płaska łyżka erytrolu (u mnie od ZielonySmak)
-garść ciemnych pestek dyni (u mnie od ZielonySmak)
-garść niesiarkowych jagód goji (u mnie od ZielonySmak)
-15g oleju kokosowego tłoczonego na zimno
Sposób przygotowania:
-masło kakaowe rozpuszczamy na parzę (można użyć do tego parowar) , dodajemy olej kokosowy, erytrol i mieszamy
-masło kakaowe odstawimy i studzimy, ale niezbyt długo aby nie stwardniało
-dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
-całość przelewamy do pojemnika lub innego naczynia. Ja użyłam formę sylikonową- dzięki tamu bez problemu wyjęłam swoją czekoladę
-wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Dzisiaj zdradzę Wam przepis na prawdziwą, wartościową czekoladę. Do przygotowania czekolady użyłam:
-surowe masło kakaowe
-sproszkowane kakao,
-olej kokosowy zimno tłoczony,
-erytrol,
-pestki dyni,
-jagody goji
Taką czekoladę możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam ją również dla dzieciaków jako zamiennik słodyczy :)!
Składniki:
-100g surowego masła kakaowego ( u mnie od ZielonySmak)
-30g prawdziwego kakao (można kupić ziarna kakao i zmiksować w młynku)- można zamienić na karob
-płaska łyżka erytrolu (u mnie od ZielonySmak)
-garść ciemnych pestek dyni (u mnie od ZielonySmak)
-garść niesiarkowych jagód goji (u mnie od ZielonySmak)
-15g oleju kokosowego tłoczonego na zimno
Sposób przygotowania:
-masło kakaowe rozpuszczamy na parzę (można użyć do tego parowar) , dodajemy olej kokosowy, erytrol i mieszamy
-masło kakaowe odstawimy i studzimy, ale niezbyt długo aby nie stwardniało
-dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
-całość przelewamy do pojemnika lub innego naczynia. Ja użyłam formę sylikonową- dzięki tamu bez problemu wyjęłam swoją czekoladę
-wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
super czekolada :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się lepiej niż niejedna kupna tabliczka :D
OdpowiedzUsuńTo sie nazywa super czekolada! Tylko mam problem. Alergia na kakao. Czy moge zastapic maslem orzechowym to kakaowe?
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis. Taka czekolade,to z checia zjem:-)
OdpowiedzUsuń