Bezglutenowe herbatniki
Składniki:
-150g mąki gryczanej
-20g budyniu bez cukru
-1 jajko
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
-20g wiórków kokosowych
-4 łyżki wody gazowanej
-40g rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą, w osobnej misce łączymy mokre składniki
-wszystko ze sobą łączymy i zagniatamy ciasto
-wkładamy do zamrażalnika na 10 minut
-blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto
-wycinamy dowolne kształty i dziurawimy za pomocą widelca
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-pieczemy 20 min do lekkiego zrumienienia
Smacznego i na zdrowie!
Prosty i zarazem przydatny przepis. Takie herbatniki zrobi sie dosyc szybko i gotowa,zdrowa przekaska do kawki :-).
OdpowiedzUsuńNie mogę jeść pszenicy, więc te ciastka jak znalazł ;) Szczególnie, że ciągle poszukuję nowych przepisów na słodycze bez tego zboża...
OdpowiedzUsuńNie ma to jak własne herbatniki! Ale nam się marzy piekarnik w mieszkaniu to byśmy nie musiały kupować drogich ciastek :)
OdpowiedzUsuńHerbatniki wlasnego wypieku musza wspaniale smakowac. W koncu,to zdrowa wersja:-).
OdpowiedzUsuńmoje właśnie się pieką, zamiast mąki gryczanej dałam kokosową bo uwielbiamy razem z mężem kokos:)póki co wyglądają cudownie , a ciekawe jak smakują:)
OdpowiedzUsuńw smaku są genialne:) dzięki za super pomysł na ciacha!
OdpowiedzUsuńSuper! Ciesze się, że smakowały.
UsuńDobry pomysł z tą mąką kokosową- następnym razem użyje jej :).
Pozdrawiam :)
budyń ni ema mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z budyniem z mąką pszenną ;).
UsuńMożna użyć mąki pszennej razowej?
OdpowiedzUsuń