Tarta Bounty wegańska
Tarta o smaku Bounty, która smakuje o niebo lepiej od tego batonika! Jest mniej słodka, bardziej kokosowa i po prostu smaczniejsza:). Spód został przygotowany z kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych owoców i kakao. Wypełniony mocno kokosowym kremem, całość posypana sporą ilością płatków migdałów. Coś dla fanów kokosowych łakoci :).
Składniki (blaszka 24cm):
spód:
-200g suchej kaszy jaglanej
-2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-30g kakao (u mnie od AGNEX)
-150g suszonych moreli niesiarkowanych(moczonych przez całą noc lub kilka godzin)* (u mnie od AGNEX)
-4 łyżki mąki kokosowej
-4 łyżki mąki jaglanej
-2 łyżki wiórków kokosowych + do posypania blaszki
-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Morele można zastąpić innymi suszonymi owocami np. daktylami/rodzynkami
krem rafaello:
-1,5 szklanki wiórków kokosowych
-1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
dodatkowo:
-spora garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy olej
-kaszę lekko studzimy i do jeszcze ciepłej jagły dodajemy siemię lniane, mąkę jaglaną i dokładnie mieszamy
-suszone owoce przekładamy do malaksera i dokładnie blendujemy
-masę owocową łączymy z kaszą i ponownie mieszamy, następnie dodajemy mąkę kokosową, kakao i całość zagniatamy
-odstawiamy aby masa była całkowicie zimna
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy wiórkami kokosowymi
-masę wykładamy na blaszkę
-pieczemy około 50minut (15 minut przed wyciągnięciem robimy w spodzie dziurki za pomocą widelca)
-studzimy na kratcę
krem kokosowy:
-z puszki wyjmujemy gęstą śmietankę i ubijamy na sztywną pianę
-wiórki przekładamy do malaksera, zalewamy wodą, która została w puszce i dodajemy słodzik
-całość blendujemy
-masę łączymy ze śmietanką i mieszamy
Na spód tarty wykładamy cały krem i obficie posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego i na zdrowie!
Składniki (blaszka 24cm):
spód:
-200g suchej kaszy jaglanej
-2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-30g kakao (u mnie od AGNEX)
-150g suszonych moreli niesiarkowanych(moczonych przez całą noc lub kilka godzin)* (u mnie od AGNEX)
-4 łyżki mąki kokosowej
-4 łyżki mąki jaglanej
-2 łyżki wiórków kokosowych + do posypania blaszki
-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Morele można zastąpić innymi suszonymi owocami np. daktylami/rodzynkami
krem rafaello:
-1,5 szklanki wiórków kokosowych
-1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
dodatkowo:
-spora garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy olej
-kaszę lekko studzimy i do jeszcze ciepłej jagły dodajemy siemię lniane, mąkę jaglaną i dokładnie mieszamy
-suszone owoce przekładamy do malaksera i dokładnie blendujemy
-masę owocową łączymy z kaszą i ponownie mieszamy, następnie dodajemy mąkę kokosową, kakao i całość zagniatamy
-odstawiamy aby masa była całkowicie zimna
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy wiórkami kokosowymi
-masę wykładamy na blaszkę
-pieczemy około 50minut (15 minut przed wyciągnięciem robimy w spodzie dziurki za pomocą widelca)
-studzimy na kratcę
krem kokosowy:
-z puszki wyjmujemy gęstą śmietankę i ubijamy na sztywną pianę
-wiórki przekładamy do malaksera, zalewamy wodą, która została w puszce i dodajemy słodzik
-całość blendujemy
-masę łączymy ze śmietanką i mieszamy
Na spód tarty wykładamy cały krem i obficie posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego i na zdrowie!
PYSZNIE WYGLĄDA. Z CHCECIĄ BYM ZJADŁA!
OdpowiedzUsuńBounty to byl moj ulubiony baton. Ze wzgledu na sklad,musialam z niego zrezygnowac. Ogolnie uwielbiam smak kokosa. Kocham jesc wszystko co kokosowe;-). Ten przepis jest genialny!
OdpowiedzUsuńwidziałaś Bounty Weganon?, mniam!
UsuńTarta wspaniala. Wierze,ze to niczym niebo w gebie. Bede ja robila jak zwykle,do niedzielniej kawki :-).
OdpowiedzUsuńAle się nastawiłaś na ciasta na wzór popularnych słodyczy :D I zdecydowanie urzekające robisz te ciacha :D
OdpowiedzUsuńJest podane w przepisie schłodzone mleko. Ale jakie?
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc :)- wtedy będzie schłodzone.
UsuńMogę użyć inne bezglutenowe mąki? aktualnie mam w domu gryczaną i ryżowa
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Myślę, że tak
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar formy do pieczenia zastosować?
OdpowiedzUsuńBlaszka do tarty 24cm, pozdrawiam
UsuńBlaszka? Jakiś wymiar?
OdpowiedzUsuńBlaszka do tarty 24cm, pozdrawiam
UsuńWygląda fantastycznie :) Musi smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuńolej kokosowy w płynnej postaci, tak? :)
OdpowiedzUsuńJaka może być kaloryczność na 100g? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, ponieważ nie liczę kcal. Pozdrawiam!
UsuńNiedawno rzuciłam cukier. Od tamtej pory nie chce mi się nic słodkiego. Jestem twarda, naprawdę. Aż sama siebie nie poznaję. Kupując chleb w piekarni spoglądam z pogardą na wszystkie tłuste pączki i bezy. Jestem ponad to... Aż tu nagle: "Ooooo, tarta bounty! Nie mam mąki. Idę do sklepu" :D
OdpowiedzUsuńZłamałam się, ale nie do końca, bo przecież ksylitol, to nie cukier...
jaka ilość wody do zalania kaszy?
OdpowiedzUsuńRównież chciałabym wiedzieć w jakiej ilości wody ugotować kaszę? Jaką konsystencję trzeba tu uzyskać?
OdpowiedzUsuńProporcje wody i kaszy (2:1). Gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę i odstawiamy do ostygnięcia.
Usuńa skąd wziął się miód?
OdpowiedzUsuńMały błąd, ale jeśli nie jest Pani weganką, to śmiało można dać miód :).
Usuńolej kokosowy - 2 łyżki do posmarowania blaszki? I skąd ten miód się wziął?
OdpowiedzUsuńMały błąd, ale jeśli nie jest Pani weganką, to śmiało można dać miód :). Odnośnie oleju kokosowego, to 2 łyżki dodajemy do przygotowania spodu ciasta.
OdpowiedzUsuńBlaszkę smarujemy małą ilością.
Właśnie robie tarte . Spod się piecze. Dodałam morele ale wydał mi się w ogóle nie słodki. Dodałam stevie w kroplach. Zastanawiam się czy 50 minut to nie za długo przy temp. 180 stopni z termoobiegiem ? Po zrobieniu zaraz napisze jak wyszła. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robie tarte . Spod się piecze. Dodałam morele ale wydał mi się w ogóle nie słodki. Dodałam stevie w kroplach. Zastanawiam się czy 50 minut to nie za długo przy temp. 180 stopni z termoobiegiem ? Po zrobieniu zaraz napisze jak wyszła. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńW moim piekarniku piekłam tyle czasu (mam elektryczny z termobiegiem) :).
UsuńKrem jest bardziej słodki od spodu- całość według mnie idealnie współgra :).
Tarta wyszła przepysznie! Nawet mój mąż, który nie przepada za ciastami stwierdził, że bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny. Sam wygląd też robi wrażenie.
Wspaniale! Bardzo się ciesze, że smakowała :).
UsuńPozdrawiam!
Fakt, chociaż padają pytania odnośnie wielu kwestii przygotowania tej słodkości. Ja spróbowałam po swojemu i wyszło idealnie :)
UsuńI pomyśleć że takie smaki, piękności są wegańskie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować :)
Witam :)
OdpowiedzUsuńmleko kokosowe czy mleczko kokosowe z puszki?
pozdrawiam
Obojętnie jaki będzie napis. Ważne, aby było z puszki i tłuste ;).
UsuńŚwietnie się prezentuje to ciasto :) Mam pytanie dot. mleczka kokosowego, kupiłam już kilka firm, ale nigdy nie jest idealnie białe, lecz lekko jakby szare. Za to Twój krem ma cudowny kolor. Podzielisz się informacją, jakiego mleczka użyłaś? ;)
OdpowiedzUsuń