Ciaso 3 bit
Ciasto 3 bit zrobiłam pierwszy raz. Przede wszystkim zachęciły mnie pozytywne opinie na temat tego tradycyjnego ciasta i batona 3 bit, więc nie mogłam się powstrzymać aby przygotować dla Was zdrową wersję tej słodkości. Efekt? Fenomenalny!
Składniki (blaszka 18cm):
Spód:
-3/4 szklanki mąki owsianej
-1,5 szklanki płatków owsianych
-pół szklanki wody
-1 jajko
-2 łyżki ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki soku z cytryny
masa budyniowa:
-200g kaszy jaglanej
-2 łyżki oleju kokosowego
-1 duży dojrzały banan
-1 łyżka soku z cytryny
masa daktylowa:
-150g suszonych daktylów namoczonych przez całą noc
-1 łyżka kakao/karobu
bita śmietana:
-1 puszka tłustego mleka kokosowego 400ml (dobrze schłodzonego)
-2 łyżki ksylitolu
-1, 5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
dodatkowo:
czekolada gorzka minimum 80% kakao
Sposób przygotowania:
spód:
-wszystkie składnik zagniatamy i odstawiamy na kilka minut
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-spód pieczemy 15minut i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
masa budyniowa:
-kaszę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
-dodajemy banana i blendujemy na gęsty krem
-odstawiamy aż trochę 'zesztywnieje'
masa daktylowa:
-daktyle bardzo dokładnie blendujemy
-dodajemy kakao/karob i mieszamy
bita śmietana:
-z puszki wyjmujemy gęstą śmietanką, dodajemy ksylitol i miksujemy na konsystencję bitej śmietany. Jeśli nie uda się jej ubić należy dodać rozpuszczoną żelatynę i odstawić aż masą się stężeje
Na spód ciasta nakładamy budyń, na to masę daktylową i bitą śmietaną. Całość posypujemy potartą czekoladą
Smacznego i na zdrowie!
Składniki (blaszka 18cm):
Spód:
-3/4 szklanki mąki owsianej
-1,5 szklanki płatków owsianych
-pół szklanki wody
-1 jajko
-2 łyżki ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki soku z cytryny
masa budyniowa:
-200g kaszy jaglanej
-2 łyżki oleju kokosowego
-1 duży dojrzały banan
-1 łyżka soku z cytryny
masa daktylowa:
-150g suszonych daktylów namoczonych przez całą noc
-1 łyżka kakao/karobu
bita śmietana:
-1 puszka tłustego mleka kokosowego 400ml (dobrze schłodzonego)
-2 łyżki ksylitolu
-1, 5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
dodatkowo:
czekolada gorzka minimum 80% kakao
Sposób przygotowania:
spód:
-wszystkie składnik zagniatamy i odstawiamy na kilka minut
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-spód pieczemy 15minut i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
masa budyniowa:
-kaszę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
-dodajemy banana i blendujemy na gęsty krem
-odstawiamy aż trochę 'zesztywnieje'
masa daktylowa:
-daktyle bardzo dokładnie blendujemy
-dodajemy kakao/karob i mieszamy
bita śmietana:
-z puszki wyjmujemy gęstą śmietanką, dodajemy ksylitol i miksujemy na konsystencję bitej śmietany. Jeśli nie uda się jej ubić należy dodać rozpuszczoną żelatynę i odstawić aż masą się stężeje
Na spód ciasta nakładamy budyń, na to masę daktylową i bitą śmietaną. Całość posypujemy potartą czekoladą
Smacznego i na zdrowie!
Taka wersja slynnego 3bita,to mi odpowiada. Twoja pomyslowosc wprowadza mnie w podziw:-). Jestem ciekawa,czy bedzie zdrowa wersja Kinder Maxi Kinga;-):-P.
OdpowiedzUsuńCiasto kusi swym wygladem i prosi sie o zjedzenie :-). Przepis po prostu cudo! Zapisuje do wyprobowania :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy to ciasto choć już dawno go nie jadłyśmy :D Ale nam apetytu narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńJaka będzie kaloryczność tego ciasta ? ;)
OdpowiedzUsuńniestety, ale nie wiem. Nie liczę kcal :)
Usuń4 tyś kcal
UsuńPłatki owsiane górskie czy błyskawiczne ?
OdpowiedzUsuńteż jestem ciekawa
UsuńWygląda przepysznie, mam zamiar zrobić na święta:) Myśli Pani, że spód taki jak zrobiła Pani do snickersa lub do rafaello też byłby odpowiedni?
OdpowiedzUsuńIle można trzymać takie ciasto w lodówce?
OdpowiedzUsuńMyślę, że do tygodnia :)
Usuńjest to przepis na keksowke?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńjakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńkeksówka 18cm
UsuńWłaśnie zrobiłam, bardzo smaczne i nie smakuje wcale jak dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńciesze się, że smakowało :)
UsuńOto właśnie chodzi, żeby zdrowe jedzenie nie kojarzyło się z nudą i kiepskim smakiem. Dlatego dodaję przepisy, aby każdy przekonał się, że można jeść zarówno smacznie i zdrowo :).
Pozdrawiam!
daktyle miksujemy tak z tą wodą czy odsączamy?
OdpowiedzUsuńOdsączamy, pozdrawiam
UsuńCzy kasze z wody odsączyć?
OdpowiedzUsuńWody dajemy tyle, aby kasza wchłonęła cały płyn- 400ml
UsuńMożna zastąpić olej kokosowy czymś innym?
OdpowiedzUsuń