Krem czekoladowy z rodzynek i orzechów

Absolutnie przepyszny krem czekoladowy, który z powodzeniem może zastąpić sklepową nutellę. Możesz go użyć do kanapek, naleśników i do czego tylko zechcesz. Potrzebujesz tylko kilku składników i dużo chęci, aby móc przygotować ten obłędny krem czekoladowy. Składa się on z rodzynek, orzechów włoskich, kakao i odrobiny oleju kokosowego, a przygotowanie jego zajmuje dosłownie kilka minut.

Jestem przekonana, że jak posmakujesz tego smarowidła, to na stałe zapomnisz o sklepowej nutelli :).









Składniki:
-200g rodzynek
-2 szklanki orzechów włoskich
(u mnie od AGNEX)
-40-50g kakao (4 łyżki) (u mnie BIO od AGNEX)
-1/4 szklanki wody
-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)


Sposób przygotowania:
-dzień prędzej orzechy i rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc 
-rano odlewamy wodę
-orzechy, rodzynki przekładamy do malaksera, dodajemy wodę i dokładnie blendujemy
-dodajemy olej kokosowy, wsypujemy kakao i mieszamy

Smacznego i na zdrowie!


12 komentarzy:

  1. rodzynki, orzechy, kakao.... to nie może nie smakować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, muszę go koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam juz rozne kremy czekoladowe,ale pierwszy raz spotykam sie z dodatkiem rodzynek. Koniecznie musze skorzystać z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krem to totalny odlot;-). Dla mnie nowoscia jest dodatek rodzynek. Zrobie go z ciekawosci;-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Problem jest tylko taki, że zjadłybyśmy go całego na jedno śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie to są minusy takich kremów, bo nie można się od nich oderwać hi hi :D

      Usuń
  6. z niecierpliwością czekam na kolejne przepysznie zdrowe przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, jak długo taki krem może stać? Czy trzeba przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,

    Chce przygotować TORT FERRERO ROCHER Z FASOLI, a tam jest zaznaczone że potrzebne jest 400 gr tego kremu, ile go wychodzi z podanych tu składników? I pytanie o tort, jakiej fasoli użyć?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego, co pamiętam to z tych proporcji wyjdzie nieco więcej kremu niż potrzebujemy . Odnośnie fasoli, to użyłam czerwonej z puszki

      Usuń
  9. Witam,

    ile kremu wyjdzie z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń