Bezglutenowy tort kokosowo-truskawkowy
Wyjątkowy i i najlepszy na świecie tort, który zrobił furorę wśród gości. Połączyłam swoje ulubione smaki- kokos i truskawki. Efekt? Powalający! Dodatkowo tort jest bez PSZENICY I CUKRU. Masa jest mocno kokosowa z wyczuwalnymi kawałkami truskawek.
Składniki(blaszka 17cm):
biszkopt:
-5 jajek
-100g mąki jaglanej
-40g mąki ryżowej
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-10 łyżek ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
masa:
-1 puszka mleka kokosowego schłodzonego 1 dobę w lodówce
-5 łyżek ksylitolu
-400g mascarpone (schłodzonego)
-frużelina (z tego przepisu)
-pół szklanki wiórków kokosowych
+ dodatkowo kilka łyżek wiórków do obsypania tortu
Sposób przygotowania:
biszkopt:
-suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy
-oddzielamy białka od żółtek
-białka z dodatkiem ksylitolu ubijamy na sztywną pianę
-dodajemy powoli żółtka i miksujemy na wolnym obrotach, następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy
-na koniec wlewamy tłuszcz i ponownie mieszamy
-rozgrzewamy piekarnik do 170C
-blaszkę natłuszczamy i obsypujemy np. wiórkami kokosowymi/mąką kokosową
-pieczemy około 40 minut do suchego patyczka
-gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty
masa:
-z puszki delikatnie wyjmujemy tylko tą twardą część, dodajemy cukier i miksujemy
-dodajemy mascarpone, wiórki i dalej miksujemy
-1/3 masę przekładamy do osobnej miseczki
-pozostała masę łączymy ze schłodzoną frużelinę i miksujemy na małych obrotach do połączenia wszystkich składników
-1 blat biszkoptu smarujemy masą, nakładamy kolejny blat, znowu smarujemy i przykrywamy 3 blatem biszkoptu
-wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą i obficie obsypujemy wiórkami
-gotowy tort wkładamy do lodówki na całą noc
Smacznego!
biszkopt:
-5 jajek
-100g mąki jaglanej
-40g mąki ryżowej
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-10 łyżek ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
masa:
-1 puszka mleka kokosowego schłodzonego 1 dobę w lodówce
-5 łyżek ksylitolu
-400g mascarpone (schłodzonego)
-frużelina (z tego przepisu)
-pół szklanki wiórków kokosowych
+ dodatkowo kilka łyżek wiórków do obsypania tortu
Sposób przygotowania:
biszkopt:
-suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy
-oddzielamy białka od żółtek
-białka z dodatkiem ksylitolu ubijamy na sztywną pianę
-dodajemy powoli żółtka i miksujemy na wolnym obrotach, następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy
-na koniec wlewamy tłuszcz i ponownie mieszamy
-rozgrzewamy piekarnik do 170C
-blaszkę natłuszczamy i obsypujemy np. wiórkami kokosowymi/mąką kokosową
-pieczemy około 40 minut do suchego patyczka
-gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty
masa:
-z puszki delikatnie wyjmujemy tylko tą twardą część, dodajemy cukier i miksujemy
-dodajemy mascarpone, wiórki i dalej miksujemy
-1/3 masę przekładamy do osobnej miseczki
-pozostała masę łączymy ze schłodzoną frużelinę i miksujemy na małych obrotach do połączenia wszystkich składników
-1 blat biszkoptu smarujemy masą, nakładamy kolejny blat, znowu smarujemy i przykrywamy 3 blatem biszkoptu
-wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą i obficie obsypujemy wiórkami
-gotowy tort wkładamy do lodówki na całą noc
Smacznego!
Tort z pewnoscia jest obledny w smaku. Sam wyglad juz o tym swiadczy;-). Wyglada tak zimowo. Warto go zrobic,bo atmosfera swiateczna od razu zapanuje w domu;-). Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin,do osoby dla ktorej byl ten tort;-):-*.
OdpowiedzUsuńTort był na moje wczorajsze urodziny. Dziękuję bardzo! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Jestem pierwszy raz na blogu, bardzo mi się podobają przepisy na słodkości. Mam pytanie, czy jeżeli chodzi o używanie mąki np kokosowej czy ryżowej do wypieków to jest tutaj jakas duża różnica? Przykładowo w tym przepisie użyta została mąka jaglana i ryżowa. Czy tort by nie wyszedł gdyby upekł go np z samej mąki jaglanej, bądź z samej kokosowe? Nigdy nie piekłam na takich mąkach, a nie chce używać pszennej, stąd pytanie:)
OdpowiedzUsuńP.S. Wszystkiego Najlepszego:)
Witaj! Dziękuję za miłe słowa.
UsuńOdnośnie mąk, to jest różnica. Nie sądzę, żeby biszkopt wyszedł z tak dużą ilością mąki kokosowej (ona zbyt bardzo zagęszcza ciasto)- mógłby wyjść bardzo zbyty i niski. Na pewno trzeba by było zmniejszyć jej ilość. Niestety, ale z mąki kokosowej jeszcze nie robiłam biszkoptu, więc nie chcę tutaj wprowadzić w błąd. Trzeba samemu kombinować lub zrobić tort według przepisu :).
Pozdrawiam!