Bezglutenowe naleśniki na slodko
Czy można sobie poradzić w kuchni bez dodatku pszenicy i rafinowanego cukru? Oczywiście, że można. Jeśli na bieżąco śledzisz moje przepisy, to zapewne widzisz ile można przygotować bezglutenowych pyszności, które biją na łopatki kupne i niezdrowe wypieki. Dzisiaj zapraszam na bezglutenowe naleśniki, które przygotowałam na bazie mojej ulubionej mąki jaglanej i kokosowej. Całość posłodziłam ksylitolem i usmażyłam na oleju kokosowym. Palce lizać! :)
Składniki:
-1 szklanka mąki jaglanej
-4 łyżki mąki kokosowej
-2 duże jajka
-pół szklanki mleka kokosowego
-ponad pół szklanki wody
-4 łyżki ksylitoli
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
-jajka z dodatkiem wody i ksylitolu miksujemy
-dodajemy oby dwie mąki i dalej miksujemy
-patelnię z dodatkiem tłuszczu rozgrzewamy, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki z oby dwóch stron
Smacznego!
Bardzo mi smakowaly nalesniki;-). Dzisiaj zrobilam je na sniadanie. Swietny smak i co najwazniejsze,to ze sie nie rozpadaja;-).
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Czy były z jakimś dodatkiem? :)
UsuńBardzo się cieszę! Czy były z jakimś dodatkiem? :)
UsuńZ kremem orzechowo-czekoladowym z Twojego przepisu;-). Lubie tez nalesniki z nutella z awokado. Zastanawiam sie,czy by smakowaly z fruzelina truskawkowa,co dodalas przepis.
UsuńJak najbardziej! :)
Usuń