Frużelina- owoce w żelu

Owoce w żelu, czyli wspaniała frużelina. Słodki, owocowy i gęsty sos, który można użyć jako dodatek do naleśników, gofrów i innych deserów, ale również jako składnik do tortu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.









Składniki:
-300g mrożonych truskawek
-2 płaskie łyżeczki mąki z tapioki
-1 łyżeczka żelatyny
-1 łyżka soku z cytryny
-3 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania:
-truskawki przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i gotujemy na minimalnym ogniu, aż puszczą sok
-mąkę mieszamy w 4 łyżkach wody i dodajemy do truskawek, szybko mieszamy
-garnuszek zdejmujemy z palnika
-żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce wody i dodajemy do gorących owoców
-spowrotem przekładamy na gaz i gotujemy jeszcze 2 minuty (na minimalnym ogniu)

Smacznego!!

3 komentarze: