Ciasto gryczane z jabłkami na jaglano-dyniowym spodzie
Przyznam szczerze, że jest to jedno z lepszych dietetycznych i zdrowych ciast, które do tej pory zrobiłam i jadłam. Spód jest gładki i kremowy o dyniowym posmaku. Natomiast góra jest biszkoptowa i niesamowicie puszysta z dodatkiem kwaskowych jabłek, które idealnie komponują się ze słodyczą ciasta.
Mogę śmiało powiedzieć, że takie ciesto świetnie zastępują tradycyjną szarlotkę z piekarni. Ba! Smakuje nawet lepiej :)
Składniki:
-100g kaszy jaglanej (u mnie od AROMAT NATURY)
-1 łyżka oleju kokosowego (u mnie od AROMAT NATURY)- opcjonalnie
-niecałe 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
-pół szklanki ksylitolu
-4 łyżki mąki gryczanej
-50g zmiksowanego na pył słonecznika
-100g dyni
-3 średnie jabłka (najlepiej szara reneta)
-2 duże jajka od szczęśliwej kurki
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej BIO)
Sposób przygotowania:
Spód:
-kaszę jaglaną płuczemy
-dynie drobno kroimy
-mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę, olej, dynię i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy
-dodajemy kilka łyżek wody/mleka roślinnego, połowę ksylitolu i blendujemy na gęsty krem
-do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, zmiksowany słonecznik, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy
-małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
góra:
-białka jaja oraz resztę ksylitolu przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania sztywnej piany
-dodajemy żółtka i miksujemy na wolniejszych obrotach i powoli dodajemy mąkę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na spód jaglany.
-jabłka dokładnie myjemy i obieramy ze skórki
-jabłka kroimy na większe kawałki i lekko wciskamy na wierzchu
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 45minut
-studzimy
Smaczego i na zdrowie!
Składniki:
-100g kaszy jaglanej (u mnie od AROMAT NATURY)
-1 łyżka oleju kokosowego (u mnie od AROMAT NATURY)- opcjonalnie
-niecałe 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
-pół szklanki ksylitolu
-4 łyżki mąki gryczanej
-50g zmiksowanego na pył słonecznika
-100g dyni
-3 średnie jabłka (najlepiej szara reneta)
-2 duże jajka od szczęśliwej kurki
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej BIO)
Sposób przygotowania:
Spód:
-kaszę jaglaną płuczemy
-dynie drobno kroimy
-mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę, olej, dynię i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy
-dodajemy kilka łyżek wody/mleka roślinnego, połowę ksylitolu i blendujemy na gęsty krem
-do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, zmiksowany słonecznik, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy
-małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
góra:
-białka jaja oraz resztę ksylitolu przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania sztywnej piany
-dodajemy żółtka i miksujemy na wolniejszych obrotach i powoli dodajemy mąkę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na spód jaglany.
-jabłka dokładnie myjemy i obieramy ze skórki
-jabłka kroimy na większe kawałki i lekko wciskamy na wierzchu
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 45minut
-studzimy
Smaczego i na zdrowie!
to ciacho sprawia, że nabieram ochoty na słodkie!!!
OdpowiedzUsuńCiasto nie dobre. smakuje i wyglada jak grahamka i tak smakuje jest suche i ani smaku ani wygladu. Zrobiłam i nie polecam.
OdpowiedzUsuńJest Pani jedyną osobą, której te ciasto nie smakuje :). Nie powinno być suche, a wygląd ciasta jak taki jak na zdjęciach, Widocznie źle Pani je zrobiła.
UsuńPozdrawiam, Agnieszka.