Wartstwowa salatka z tuńczykiem, jogurtem kozim i ostropestem plamistym

Sprawdzona warstwowa sałatka z tuńczykiem. Nieskomplikowana, tania i przede wszystkim bardzo smaczna. Sałatka bardzo ładnie się prezentuję,więc świetne nadaje się na przyjęcia- święta, urodziny, czy imieniny :).







Składniki(na 2 porcje):
-2 puszki tuńczyka w wodzie (po 150g)
-garść sałaty lodowej
-1 mała papryka
-pół czerwonej cebuli
-kilka łyżek jogurtu koziego
-łyżeczka musztardy bez cukru
-1 mały ząbek czosnku
-1 łyżka zmielonego ostropestu plamistego (u mnie od AROMATNATURY)
-nać pietruszki
-pieprz, sól
-2 ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

-z tńczyka odlewamy wodę
-sałatę lodową drobno drzemy
-paprykę, cebulę, ogórka kroimy w kostkę
-czosnek trzemy na tarce
-jogurt mieszamy z musztardą, dodajemy czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy
-pietruszkę drobno siekamy
-sałatę układamy na dno naczynia, później tuńczyka, ogórki, cebulę oraz sos jogurtowy. Następnie nakładamy paprykę, znowu tuńczyka i resztę cebuli. Na to jogurt i pietruszkę. Całość posypujemy ostropestem plamistym

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz