Domowe mleko migdałowe- bogactwo wapnia
Zdrowa alternatywa dla mleka krowiego- MLEKO MIGDAŁOWE, które nie zawiera:
-kazeiny(białka), które służy zwierzętom do prawidłowego rozwoju rogów i kopyt. Dodatkowo kazeina powoduje produkcję dużej ilości śluzu w organiźmie, co działa ochładzająco na organizm. Dlatego osoby pijące duże ilości mleka często chorują- miewają przeziębienia, katar, zapalenie ucha, czy zapalenie zatok.-laktozy(cukier mleczny), którą wraz z wiekiem coraz gorzej trawimy
Mleko migdałowe jest smaczniejsze, działa alkalizująco na organizm i zawiera mnóstwo minerałów (wapń, magnez, selen, potas) oraz witaminy(E, B). Co więcej mleko migdałowe zawiera około 400 mg wapnia na 100 g mleka, przy czym mleko krowie ma od 90 mg do 120 mg.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfBZ3amaoLf1rZFsS6UqQJSeXLs1FVhYkZ5QF_g-NZ6OqRVcSjZLkFU41QNVOFZ8-jbnRQRmz8ygo8mVJ3wSwjEwXagMDDts9Bvg0WAMQLfcV0v4pK7NFdIoCK-8TGGg1cataOO-VFNlg/s640/mleko2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8Mior1FZ2DPq0fp7jvEbM5EUy1UwCZf8LW9En-oZLPwvkSnG9kVFxlYqGbXJxxYNDUYmjqB8BGQgN0eLVToSbkrpZxiQ1Qps-wUT0xFyawrVQYzGwhG9-TKfY-1jTtv50HH6f-RrtVUg/s640/mleko.jpg)
Składniki:
-1 szklanka płatków migdałowych (u mnie od AGNEX)
-3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
-migdały wkładmy do miksera, zalewamy wodą i miksujemy
-przelewamy przez sito lub gazę
-przelewamy do słoika/butelki szklanej i szczelnie zamykamy
-przechowujemy w lodówce
Na zdrowie!
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńSkąd w nim tyle wapnia skoro migdały mają go 250mg/100g? :) Pytam z czystej ciekawości, bo super by było gdyby to była prawda, ale aż nie chcę mi się wierzyć...
OdpowiedzUsuń