Domowe mleko migdałowe- bogactwo wapnia

Zdrowa alternatywa dla mleka krowiego- MLEKO MIGDAŁOWE, które nie zawiera:
-kazeiny(białka), które służy zwierzętom do prawidłowego rozwoju rogów i kopyt. Dodatkowo kazeina powoduje produkcję dużej ilości śluzu w organiźmie, co działa ochładzająco na organizm. Dlatego osoby pijące duże ilości mleka często chorują- miewają przeziębienia, katar, zapalenie ucha, czy zapalenie zatok.
-laktozy(cukier mleczny), którą wraz z wiekiem coraz gorzej trawimy

Mleko migdałowe jest smaczniejsze, działa alkalizująco na organizm i zawiera mnóstwo minerałów (wapń, magnez, selen, potas) oraz witaminy(E, B). Co więcej mleko migdałowe zawiera około 400 mg wapnia na 100 g mleka, przy czym mleko krowie ma od 90 mg do 120 mg.








Składniki:

-1 szklanka płatków migdałowych (u mnie od AGNEX)
-3 szklanki wody

Sposób przygotowania:
-migdały wkładmy do miksera, zalewamy wodą i miksujemy
-przelewamy przez sito lub gazę
-przelewamy do słoika/butelki szklanej i szczelnie zamykamy
-przechowujemy w lodówce


Na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Skąd w nim tyle wapnia skoro migdały mają go 250mg/100g? :) Pytam z czystej ciekawości, bo super by było gdyby to była prawda, ale aż nie chcę mi się wierzyć...

    OdpowiedzUsuń