Batoniki z komosy ryżowej z płatkami owsianymi i rodzynkami
Dzisiejszy przepis, to energetyczne batoniki z komosy ryżowej, płatków owsianych z różnymi pysznymi dodatkami takimi jak: rodzynki, wiórki kokosowe, czy masło orzechowe.
Sklepowe batony chowają się przy domowych!Składniki:
-ponad pół szklanki płatków owsianych
-pół szklanki komosy ryżowej (u mnie od AROMAT NATURY)
-ponad pół szklanki rodzynek
-1 kopiasta łyżka wiórków kokosowych
-pół łyżeczki cynamonu
-1 łyżka masła orzechowego
-3 łyżki rozpszczonego oleju kokosowego (u mnie od AROMAT NATURY)
-2 łyżki melasy
-1/3 szklanki ksylitolu/erytrolu
-pół wydrążonej laski wanili (u mnie od AROMAT NATURY)
-2 łyżki siemienia lnianego + kilka łyżej ciepłej wody
Sposób przygotowania:
-komosę ryżową i płatki owsiane prażymy na patelni
-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy melasę, ksylitol i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy
-rodzynki spażamy wrzątkiem
-siemie lniane zalewamy ciepłą wodą i szybko mieszamy
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy
-naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy masę. Całość wygładzamy
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-pieczemy około 20-30minut
-kroimy ostudzone
Smacznego i na zdrowie!
Idealne na slodka przekaske!
OdpowiedzUsuńCzy mozna dodac cos zamiast melasy ??
OdpowiedzUsuńTak, melasę można zastąpić miodem
UsuńPozdrawiam!