Serek z prazonymi płatkami, owocami i pestkami moreli

Jestem przekonana, że ta propozycja przypadnie do gustu każdemu łasuchowi! Deserek jest lekko słodki, z kremowym serkiem i chrupiącymi płatkami owsianymi z nutą kawową, a całość wzbogacona jest pestkami moreli o niesamowitych właściwościach zdrowotnych:

-są źródłem witaminy B17 zwaną inaczej amigdaliną bądź letrilem. Została odkryta w latach 20 XX wieku przez niemieckiego biochemika Ernsta T. Krebsa, który ogłosił, że B17 jest skutecznym lekiem na raka- nawet w tych zaawansowanych stadiach. Co oznacza, że ma udowodnione działanie prozdrowotne!

-zawierają witaminę A oraz E oraz witaminy z grupy B
-zawiera kwas salicylowy, który wykazują działanie bakteriobójcze


Nie należy przekraczać 2 pestek moreli dziennie!






Składniki na 2 porcje:
-4 gorzkie pestki moreli (u mnie od AGNEX)
-100g płatków owsianych
-4 łyżki wiórków kokosowych + odrobina do posypania
-płaska łyżka kawy zbożowej
-erytrol bądź ksylitol ( u mnie erytrol od AGNEX)
-300g lekkiego serka wiejskiego
-garść borówki amerykańskiej
-kilka truskawek
-kawałek banana


Sposób przygotowania:

-płatki owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych prażymy kilka minut na suchej patelni. Studzimy i mieszamy z kawą zbożową
-serek wiejski z dodatkiem cukru blendujemy na gęsty krem
-na dno szklanki nakładamy płatki owsiane, następnie serek, znowu płatki i owoce. Całość posypujemy odrobiną wiórków i układamy gorzkie pestki moreli


Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz