Trójkolorowy deserek z kaszy jaglanej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-1myG6TMGpVWQUmdy87gyTPhOAcCmjtfvIGH-shEddSg8If10JjyXyr7YYtkmcOp2FUb6uo55ckIwlBMwL3Yd1Rpgbotwu2Odwrw4R35hTJLLzRrF_i4fcD2YFoCk0_6H1K9wEEkOxCk/s1600/deser2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEht6rOaDPy9QimypZG7O0ERln0OQ1-y-ZNwUv2tHl0lubu7txf7f82XXhwsvQ3JQgoUi9GVPlop9unuqyMrGqUQA_v6ns6tWNhg8QGwwSJZpK4QdezkZIfpW3CHoscN9lZ7uOybM85DJro/s1600/desere.jpg)
Składniki:
-łyżka nasion chia (u mnie od AGNEX)
-łyżeczka erytrolu (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki surowej kaszy jaglanej
-mleko roślinne lub woda
-2 łyżki jogurtu koziego
-pół banana
-garść jagód
-łyżeczka młodego jęczmienia
Sposób przygotowania:
-kaszę delikatnie podprażamy w suchym garnuszku, następnie płuczemy pod zimną wodą i przekładamy do garnuszka. Zalewamy wodą lub mlekiem tak aby tylko przykryć kaszę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy
-nasiona chia mieszamy z jogurtem kozim i wstawiamy do lodówki na 10-20minut
-kaszę dzielimy na 3 porcje, przekładamy do osobnych miseczek i do każdej wkładamy osobne dodatki tak aby wyszedł nam jagodowy krem(tutaj dodajemy erytrol), bananowy oraz jęczmienny. Następnie dodajemy płyn (wodę lub mleko) aby uzyskać konsystencję kremu. Każdą porcję dokładnie blendujemy.
-wszystko przekładamy do szklanki, a na górę wykładamy puding z chia oraz resztę jagód
-najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony, więc proponuję wstawić do lodówki
Smacznego i na zdrowie!
pyszny, lekki deser!
OdpowiedzUsuńMm taki zdrowy i taki piękny. I musi smakować cudownie *.*
OdpowiedzUsuńogółem to baardzo fajny deser proponujesz dzisiaj ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deserek. :) I jakie ładne ma kolory!
OdpowiedzUsuńCo można dodać zamiast erytrolu? I czy w tej części fioletowej są jagody?
OdpowiedzUsuńMożna dać ksylitol lub dobrej jakości miód ;). Najlepiej posłodzić warstwę, która uważamy za najmniej słodką :)
Usuń