Domowy fast food- hamburger z wolowiny
Fast foody, które oferują nam bary szybkiej obsługi są przeważnie kiepskiej jakości- składają się z pszennego pieczywa, niskiej jakości smażonego mięsa i niewielkiej ilości warzyw. Taki hamburger dostarcza bardzo dużą ilość kalorii, węglowodanów prostych, tłuszczu i znikomą ilość witamin, minerałów oraz błonnika. Częste spożywanie takiej żywności prowadzi nie tylko do nadwagi i otyłości, ale również do chorób układu krążenia, czy miażdżycy.
Dzisiaj proponuję Ci fast food w zdrowej wersji, który na stałe może zagościć w Twoim menu :).
Hamburgera przygotowałam z chudej polędwicy wołowej, żytniej bułki na zakwasie z dodatkiem warzyw i lekkiego sosu jogurtowo-musztardowego, palce lizać!Dzisiaj proponuję Ci fast food w zdrowej wersji, który na stałe może zagościć w Twoim menu :).
Składniki(na 1 porcję):
-150g polędwicy wołowej zmielonej
-1 bułka żytnia razowa na zakwasie (kupuję w eko piekarni)
-łyżka wody
-1 cebula
-1 mały ząbek czosnku
-2 liście sałaty masłowej
-pół papryki czerwonej
-ogórek małosolny/kiszony
-2 plastry pomidora
-kilka oliwek (u mnie czarne)
-papryczka chili (opcjonalnie)
-przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, szczypta imbiru
-odrobina masła klarowanego/oleju kokosowego
Sos:
-duża łyżka jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
-łyżeczka dobrej jakości musztardy bez cukru
-odrobina prawdziwego miodu
Sposób przygotowania:
-pół cebulki, czosnek drobno kroimy i dodajemy z przyprawami do mięsa. Dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę wody i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotleta
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem małej ilości tłuszczu. Wkładamy kotleta i smażymy z oby dwóch stron. W między czasy podlewamy wodą aby się nie przypalił. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180C aby kotlet ładnie się przyrumienił
-pomidora, ogórka, resztę cebuli, oliwki kroimy
-do bułki wkładamy warzywa, kotleta i polewamy sosem
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz