Domowa nutella z kawałkami orzechów
Mało kto nie lubi nutelli, jest uwielbiana zarówno przez dzieciaki, jak i dorosłych. Przeważnie jest spożywana jako dodatek do kanapek w postaci smarowidła lub wyjadana łyżeczkami ze słoika...ale czy ludzie są świadomi, co kupują?
Nutella, to tylko puste kalorie, kopalnia cukru, toksyczne tłuszcze trans, znikoma ilość orzechów i kakao.
Dlatego dzisiaj proponuję Ci rewelacyjny przepis na domową i zdrową nutellę z kawałkami orzechów :)!
Składniki:
-150g suchej ciecierzycy
-10 daktyli
-50g orzechów laskowych (u mnie od BioŻywczy)
-2 łyżki karobu (u mnie od BioŻywczy)
-pół szklanki mleka roślinnego/wody (np. ryżowe, sojowe)
Sposób przygotowania:
-ciecierzycę i orzechy namaczamy na całą noc (w osobnych miseczkach)
-rano odlewamy wodę, ciecierzycę gotujemy do miękkości i studzimy
-daktyle myjemy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15minut
-ciecierzycę, daktylę, mleko i połowę orzechów przekładamy do malaksera i blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy karob i dokładnie mieszamy
-pozostałą część orzechów drobno siekamy i dodajemy do nutelli. Mieszamy i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz