Słodki deser dla diabetyków i nie tylko

Wbrew pozorom dieta dla diabetyków nie musi być monotonna, nudna i pozbawiona słodkich deserów. Chorzy muszą przykładać większą uwagę do jedzenia lecz przy odpowiednim doborze produktów spożywczych mogą sobie pozwolić na słodkie przysmaki :). 


Kilka słów na temat amarantusa:
Stosowany przez starożytnych Azteków jako wartościowe pożywienie, a także podczas rytułałów religijnych, amarantus przyciągnął ostatnio uwagę osób zajmujących się stanem zdrowia na świecie. Odkryli oni, że na terenach Afryki i Ameryki Łacińskiej, gdzie spożywany jest amarantus nie występuje niedożywienie.
-świetnie uzupełnia białko i wapń. Jest szczególnie polecany dla osób o podwyższonym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze takich, jak karmiące lub ciężarne matki, niemowlęta, dzieci lub osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną
-nie zawiera glutenu, więc jest polecany dla bezglutenowców
-ma niski IG(indeks glikemiczny) przez co nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Świetnie się sprawdza w diecie u cukrzyków
-zawiera sporą ilość magnezu
-zawiera cenny skwalen, który opóźnia procesy starzenia organizmu


Ciekawostki na temat morwy białej:
Jest niskokalorycznym i pysznym przysmakiem, ale również świetnym lekiem. Od wieków spożywana przez ludność na Himalajach jako pożywienie regenerujące siły i wzmacniające organizm.
-ma działanie działanie antyhiperglikemiczne dlatego w medycynie Chińskiej jest stosowana jako pomoc w leczeniu cukrzycy
-zawiera flawonoidy, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne i usuwają z organizmu wolne rodniki-ma działanie przeciwgorączkowe
-zawiera garbniki(działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego), kwasy organiczne, flawonoidy i kumarynę(działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo)
-zawiera potas, fosfor, sód, wapń, magnez,  oraz  witaminę, B, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B6 (pirydoksyna).

Dlaczego warto jeść morele?
Morele są nie tylko bardzo smaczne, ale bardzo zdrowe dlatego warto je włączyć do swojego jadłospisu:
-zawierają beta-karoten dzięki któremu zawdzięczają piekny kolor. Beta-karoten to silny przeciwutelniacz, który jest bezcenny dla oczu i odpowiada za piękny wygląd skóry,
-morele są bogate w witaminę
 B1, B2, B6, C, E, PP-są niskokaloryczne
-charakteryzują się niskim IG

Cenny cynamon:
-hamuje rozwój bakterii
-reguluje poziom cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę
-zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych
-ogranicza wzrost i rozmnażanie drożdżaków
-skutecznie obniża cholesterol oraz trójglicerydy

O właściwościach nasion chia przeczytasz tutaj: (KLIK)




Składniki(na 2 porcje)
-80g płatków amarantusowcyh(u mnie od BioŻywczy)
-garść suszonej morwy białej(u mnie od BioŻywczy)
-4 łyżki nasion chia
-8 moreli
-pół szklanki mleka kokosowego
-cynamon
-2 łyżki erytrolu

Sposób przygotowania:
-płatki amarantusa gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na koniec dodajemy cynamon oraz erytrol i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia
-nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na około 15minut
-morele drobno kroimy, następnie miażdżymy
-wszystkie składniki przekładamy do szklanek, na wierzchu układamy suszoną morwę.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Praktycznie do wszystkiego dodaję kurkumę , jest bezpieczna dla diabetyków a na dodatek obniża poziom cukru i zwalcza stany zapalne. Dostepna w formie sypkiej przyprawy bądź tabletek jedyną zagadka pozostaje przyswajanie które jest jak na razie na bardzo niskim poziomie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyswajanie nie jest zagadką , przyswajanie w suplementach z kurkuminą jest istną porażką ,
      Te wszystkie swansony czy now wciskają nam istne badziewie żerując na naszej niewiedzy.
      Dziękuje za coś takiego , wolę zjadać np. łyżeczkę kurkumy z olejem kokosowym i cayenne.

      Usuń
    2. Ja tam nie mam problemu z przyswajaniem , ostatnio znalazłam licur i on przyswaja się prawie w 100% , także w końcu coś porządnego

      Usuń