Ogorki malosolne- najlepsze
Mamy lato, chociaż za oknem tego nie widać , ale co najważniejsze mamy sezon ogórkowy, więc warto wykorzystać te wspaniałe warzywa na różne sposoby :).
Co dobrego mają w sobie ogórki?
-zawierają witaminy z grupy B
-zawierają potas, wapń, magnez
-działają przeciwzapalnie
-skutecznie nawadniają organizm
-usuwają toksyny z organizmu
-regulują cholesterol, poziom cukru we krwi oraz ciśnienie
-obiniżają poziom kwasu moczowego
-są wspaniałe do użytku zewnętrznego- przynoszą ulgę w oparzeniach słonecznych, zmniejszają opuchliznę pod oczami
-są pomocne przy zaparciach

Dzisiaj proponuję pikantne ogórki małosolne z czosnkiem niedźwiedzim :)


Składniki:
-1L wody
-2 płaskie łyżki soli himalajskiej
-około 1kg świeżych i jędrnych ogórków gruntowych
-2 papryczki chili
-2 liście wiśni
-1 duży liść chrzanu
-kawałek korzenia chrzanu
-łyżka czosnku niedźwiedziego
-1 ząbek czosnku
-2 baldachy suchego kopru
-kilka ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania:
-wyparzamy słoik
-ogórki i liście dokładnie myjemy
-zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
-wszystkie składniki umieszamy w słoju i zalewamy wodą
-całość zamykamy i odstawiamy na kilka dni. Chociaż ja preferuje takie jednodniowe- takie najbardziej lubie :)
Smacznego :)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz