Mini serniczek z galaretką herbacianą
Mini serniczek w wersji odchudzonej - galaretkę przyrządziłam z herbaty owocowej, a cukier zastąpiłam erytrolem, który jest naturalnym słodzikiem należącym do grupy polioli. W naturze występuje w niektórych owocach(gruszki, winogrona), wodorostach, oraz grzybach.
Deserek jest niezwykle puszysty i rewelacyjny w smaku! :)
Dlaczego erytrol?
-ma bardzo niską kaloryczność
-ma niski indeks glikemiczny- bliski zeru, więc z powodzeniem mogą go spożywać cukrzycy
-jest bardzo słodki
-nie zakwasza organizmu
-nie powoduje próchnicy, nie powoduje namnażania drożdży, jak biały rafinowany cukier
-NIE UZALEŻNIA
Jak dla mnie- WSPANIAŁY PRODUKT! :)
Składniki:
Masa twarogowa:
-4 łyżeczki erytrolu (u mnie od AGNEX)
-125g chudego lub półtłustego twarogu + 5 łyżek wody
-2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody
Galaretka:
-2 saszetki owocowej herbaty (u mnie miodowo-imbirowa)
-200ml wrzącej wody
-1,5 łyżeczki żelatyny
+ ulubiony owoc (u mnie brzoskwinia)
Sposób przygotowania:
-do miski wkładamy twaróg, cukier oraz wlewamy wodę. Całość blendujemy na gęsty krem
-żelatynę dokładnie mieszamy z wrzącą wodą i studzimy
-żelatynę wlewamy do twarogu i intensywnie mieszamy
-całość wkładamy do lodówki na kilka godzin aż stężenie
Gdy masa serowa będzie już stężała przygotowujemy galaretkę:
-herbatę zaparzamy, dodajemy cukier oraz żelatynę i intensywnie mieszamy. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce aż lekko stężeje. Po upływie czasu wlewamy galaretkę na masę serową i wkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin.
-na wierzchu układamy ulubione owoce
Smacznego i na zdrowie! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz