Mini serniczek z galaretką herbacianą

Mini serniczek w wersji odchudzonej - galaretkę przyrządziłam z herbaty owocowej, a cukier zastąpiłam erytrolem, który jest naturalnym słodzikiem należącym do grupy polioli. W naturze występuje w niektórych owocach(gruszki, winogrona), wodorostach, oraz grzybach. 

Deserek jest niezwykle puszysty i rewelacyjny w smaku! :)


Dlaczego erytrol?

-ma bardzo niską kaloryczność
-ma niski indeks glikemiczny- bliski zeru, więc z powodzeniem mogą go spożywać cukrzycy
-jest bardzo słodki
-nie zakwasza organizmu
-nie powoduje próchnicy, nie powoduje namnażania drożdży, jak biały rafinowany cukier
-NIE UZALEŻNIA

Jak dla mnie- WSPANIAŁY PRODUKT! :)












Składniki:
Masa twarogowa:

-4 łyżeczki erytrolu (u mnie od AGNEX)
-125g chudego lub półtłustego twarogu + 5 łyżek wody
-2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody

Galaretka:

-2 saszetki owocowej herbaty (u mnie miodowo-imbirowa)
-200ml wrzącej wody
-1,5 łyżeczki żelatyny

+ ulubiony owoc (u mnie brzoskwinia)


Sposób przygotowania:

-do miski wkładamy twaróg, cukier oraz wlewamy wodę. Całość blendujemy na gęsty krem
-żelatynę dokładnie mieszamy z wrzącą wodą i studzimy
-żelatynę wlewamy do twarogu i intensywnie mieszamy
-całość wkładamy do lodówki na kilka godzin aż stężenie

Gdy masa serowa będzie już stężała przygotowujemy galaretkę:


-herbatę zaparzamy, dodajemy cukier oraz żelatynę i intensywnie mieszamy. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce aż lekko stężeje. Po upływie czasu wlewamy galaretkę na masę serową i wkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin.

-na wierzchu układamy ulubione owoce

Smacznego i na zdrowie! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz