Czekoladowy torcik z frużeliną truskawkową
Składniki(okrągła blaszka 17cm)
Ciasto:
-3 jaja L
-100ml mleka kokosowego
-100ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-60g mąki gryczanej
-40g mąki kukurydzianej
-30g kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-1/3 łyżeczki sody
-pół szklanki cukru kokosowego
frużelina truskawkowa:
-300g truskawek
-2 płaskie łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
-1 łyżeczka kisielu truskawkowego bez cukru + 1 łyżka wody
-5 łyżek ksylitolu/erytrolu
polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-30g masła klarowanego
dodatkowo:
-2 puszki mleczka kokosowego tłustego i dobrze schłodzonego
Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą (oprócz słodzidła)
-jajka ubijamy z cukrem na puch – dodajemy po łyżce cukru co jakiś czas
-powoli wlewamy tłuszcz cały czas miksując
-dodajemy na zmianę mleko z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia wszystkich
składników
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170C przez około 50 minut, do suchego patyczka
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-ciasto wyrośnie z lekkim wybrzuszeniem- odcinamy ‘górkę”
-pozostałe ciasto przekrajamy na 3 blaty
Frużelina truskawkowa:
truskawki drobno kroimy i przekładamy go garnuszka
-dodajemy słodzidło i gotujemy, aż truskawki będą miękkie
-kisiel rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do truskawek- całość energicznie mieszamy aż
zgęstnieje i odstawiamy aż lekko przestygnie
-żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody (dokładnie mieszamy) i dodajemy do truskawek cały
czas mieszając, aby nie powstały grudki
-odstawiamy sos owocowy, aby ostygł, a następnie wkładamy do lodówki aby zgęstniał
następnie:
- z oby dwóch puszek wyciągamy stałą warstwę- potrzebujemy 350g
-łączymy z sosem malinowym i dokładnie miksujemy na gładką masę
-połowę masy nakładamy na spód ciasta, przykrywany blatem ciasta, na to znowu kolejną masę i
znowu przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem i lekko dociskamy
-czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż przestygnie
-gotową polewę nakładamy na ciasto
-boki ciasta posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy truskawkami
Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz