Czekoladowy torcik z frużeliną truskawkową

 




Składniki(okrągła blaszka 17cm)
Ciasto: -3 jaja L
-100ml mleka kokosowego
-100ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-60g mąki gryczanej
-40g mąki kukurydzianej
-30g kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-1/3 łyżeczki sody -pół szklanki cukru kokosowego

frużelina truskawkowa:
-300g truskawek
-2 płaskie łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
-1 łyżeczka kisielu truskawkowego bez cukru + 1 łyżka wody
-5 łyżek ksylitolu/erytrolu

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-30g masła klarowanego

 dodatkowo:
 -2 puszki mleczka kokosowego tłustego i dobrze schłodzonego

Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą (oprócz słodzidła)
-jajka ubijamy z cukrem na puch – dodajemy po łyżce cukru co jakiś czas
-powoli wlewamy tłuszcz cały czas miksując
-dodajemy na zmianę mleko z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia wszystkich składników -spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170C przez około 50 minut, do suchego patyczka
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-ciasto wyrośnie z lekkim wybrzuszeniem- odcinamy ‘górkę”
 -pozostałe ciasto przekrajamy na 3 blaty

 Frużelina truskawkowa:
truskawki drobno kroimy i przekładamy go garnuszka
-dodajemy słodzidło i gotujemy, aż truskawki będą miękkie
-kisiel rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do truskawek- całość energicznie mieszamy aż zgęstnieje i odstawiamy aż lekko przestygnie
-żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody (dokładnie mieszamy) i dodajemy do truskawek cały czas mieszając, aby nie powstały grudki
-odstawiamy sos owocowy, aby ostygł, a następnie wkładamy do lodówki aby zgęstniał

następnie: - z oby dwóch puszek wyciągamy stałą warstwę- potrzebujemy 350g
-łączymy z sosem malinowym i dokładnie miksujemy na gładką masę
-połowę masy nakładamy na spód ciasta, przykrywany blatem ciasta, na to znowu kolejną masę i znowu przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem i lekko dociskamy
-czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
 -całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż przestygnie
 -gotową polewę nakładamy na ciasto -boki ciasta posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy truskawkami

Przepis pochodzi z mojej książki:

                                                          

Smacznego i na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz