Czekoladowe ciasto z budyniem, galaretką i owocami


 


Składniki: (okrągła blaszka 17cm)
ciasto:

-2 jaja L
-70ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-70ml mleka kokosowego
-10g kakao
-30g mąki kokosowej
-10g mąki kukurydzianej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-3 łyżki ksylitolu/erytrolu

masa budyniowa:
-1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-400ml mleka roślinnego
 galaretka:
-1 galaretka bez cukru 14g
dodatkowo:
-garść borówek
 -garść pokrojonych truskawek lub innych owoców

Sposób przygotowania:
-suche składniki łączymy ze sobą (oprócz słodzidła)
-jajka miksujemy z dodatkiem słodzidła na puch
 -powoli wlewamy tłuszcz cały czas miksując
-wlewamy płyn na zmianę wsypując suche składniki
 -całość dokładnie mieszamy
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
 -pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 40minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-ciasto wzdłuż przekrajamy, tak aby powstały dwa nie równe blaty
-spód musi zostać większy
-resztę ciasta kruszymy na małe kawałeczki
 budyń:
-budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu
-gotowy budyń lekko studzimy i nakładamy na ciasto, a na to owoce
 galaretka:
 -proszek łączymy z ksylitolem i przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
-tężejącą galaretkę nakładamy na budyń z owocami, a na to pokuszone ciasto
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz