Galette z owocami




Składniki: (2 porcje) 

-1,5 szklanki mąki owsianej
-1 jajko
-1 żółtko
-90g mąki kukurydzianej
-90g masła klarowanego
-2 łyżki mąki kokosowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
-1/4 łyżeczki wanilii prawdziwej
-2 łyżka wody
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu 

dodatkowo:
-wiśnie wypestkowane
-jabłka pokrojone w kostkę
-1 łyżka cynamonu
-4 łyżki erytrolu/ksylitolu zmiksowanego na cukier puder
-1 jajko 

Sposób przygotowania; 

-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto
-ciasto dzielimy na 2 części , aby powstały dwie porcje -ciasto układamy na papierze do pieczenia i na to nakładamy kolejny papier
-rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 3-4mm
-środek tarty oprószamy mąką
-zostawiamy około 3cm wolnego ciasta od brzegu i wykładamy owoce
-brzegi ciasta zakładamy do środka ,lekko je zlepiając
-ciasto na brzegach smarujemy roztrzepanym jajkiem
-pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 40minut
-wyjmujemy i studzimy

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz:

  1. Coś podobnego jedliśmy, jak byliśmy na strzelnicy - http://www.ikimasa.pl/
    Ogólnie to zdecydowanie moje klimaty, ale oczywiście - co kto lubi.

    OdpowiedzUsuń