TOFURNIK DYNIOWY


 

Składniki (okrągła blaszka 17cm)

-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-360g tofu naturalnego
-100g ugotowanej kaszy jaglanej
-4 jajka M
-1 łyżeczka cynamonu
-30g mąki ryżowej
-300g dyni Hokkaido
 -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
-6 łyżek soku z cytryny
-4 łyżki wody

dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-30g masła klarowanego
-garść nasion słonecznika

Sposób przygotowania:
-dynię kroimy na kawałki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 20 minut,aż będzie miękka
-dynię wyjmujemy z piekarnika i studzimy -wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie blendujemy
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
-ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160C przez 45 minut
-studzimy przy lekko uchylonym piekarniku
-czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-czekoladę odstawiamy , mieszamy i równomiernie wykładamy na ciasto
-posypujemy nasionami słonecznika


Smacznego i na zdrowie!


Przepis znajdziesz również w mojej książce

1 komentarz:

  1. Witam
    100 gram kaszy jaglanej przed ugotowaniem zwazyc i ugotowac czy 100g juz ugotowanej?

    OdpowiedzUsuń