Tartaletki z masą kokosową i owocami bez pieczenia



Składniki: (na 4 sztuki)
ciasto:
-70g suszonych daktyli
-40g migdałów
-40ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-3 łyżki wody
-100g mąki owsianej
-60g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki

krem:
-200ml mleka kokosowego
-40g mąki ryżowej
-40g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-20g oleju kokosowego
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-garść jagód
-kilka truskawek
-garść posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:
ciasto:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, aż zmiękną
-daktyle odsączamy z wody , dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy
-foremki do tarteletek wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-foremki wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut

krem:
-100ml mleka łączymy z mąką oraz słodzidłem i intensywnie mieszamy
-100ml mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-zmniejszamy ogień i wlewamy resztę mleka – całość dokładnie mieszamy
-wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy jeszcze z 10 minut, na minimalnym ogniu cały czas mieszając
-wystudzony krem nakładamy do tartaletek
-na wierzchu układamy owoce oraz posypujemy pistacjami


Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Ubóstwiam kokosa w każdej postaci. Koniecznie wypróbuje ten przepis.
    https://www.luxuryproducts.pl/bizuteria-i-zegarki.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mam dużą chęć na coś słodkiego. Może się skuszę właśnie na to :D

    OdpowiedzUsuń