Tartaletki z budyniem bez pieczenia




Składniki: (na 2 sztuki)
-35g daktyli
-25g migdałów
-20ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-2 łyżki wody
-50g mąki owsianej
-25g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-1 łyżeczka kakao

budyń:
-30g budyniu waniliowego w proszku bez cukru (z prawdziwą wanilią)
-1 łyżka erytrolu
-300ml mleczka kokosowego,
-1 żółtko
-1 łyżeczka masła klarowanego

Sposób przygotowania:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmiękną
-odsączmy z wody, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko blendujemy
-foremki do tartaletek wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
-foremki wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut

budyń:
-do garnuszka wlewamy 200ml płynu i zagotowujemy
-proszek budyniowy, żółtko oraz słodzidło dodajemy do reszty mleka o dokładnie mieszamy
-zmniejszamy ogień i do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek, dodajemy masło i wszystko energicznie mieszamy i gotujemy kilka minut, aż budyń zgęstnieje
-budyń odstawiamy, lekko studzimy i nakładamy do tartaletek
-dekorujemy świeżymi owocami 


Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz