Ciasto bananowe banofee
Składniki: (okrągła blaszka 17cm)
tarta:
-1 jajko M
-80g wiórków kokosowych
-30g mąki ryżowej
-100g płatków owsianych
-40ml wody
biała warstwa:
-2 puszki tłustego mleczka kokosowego dobrze schłodzonego przez kilka godzin
-2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
warstwa daktylowa:
-100g daktyli
-6 łyżek wody
2 łyżki masła orzechowego
-1 łyżka cukru kokosowego
dodatkowo:
-a duże banany
-sok z cytryny
Sposób przygotowania:
tarta:
-wszystkie składniki przekładamy do naczynia i zagniatamy
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i oblepiamy blaszkę ciastem
-pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 30minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
biała warstwa:
-stałą warstwę wyjmujemy z puszki i łączmy z słodzidłem
-miksujemy do momentu aż powstanie bita śmietana
warstwa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15minut, aż będą miękkie i odlewamy wodę
-daktyle łączmy z pozostałymi składnikami i dokładnie blendujemy
Następnie:
-banany obieramy ze skórki , kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny
-na dno tarty nakładamy banana, na to warstwę daktylową i białą
-tarte wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Przepis znajdziesz również w mojej najnowszej książce
Jestem wielka fanką tego ciasta!
OdpowiedzUsuń