ZDROWY SZPINAKOWIEC Z RODZYNKAMI





Szpinakowiec z rodzynkami
Składniki:
(okrągła blaszka 17 cm)
-3 jajka M
-1/3 szklanki ksylitolu/erytrolu
-130 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-50 g mąki ryżowej
-30 g mąki owsianej
-20 g budyniu śmietankowego bez cukru
-2 łyżki wiórków kokosowych
-300 g mrożonego szpinaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-garść rodzynek

Sposób przygotowania:
-Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody.
-Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
-Jajka łączymy ze słodzikiem i miksujemy na puch.
-Dodajemy szpinak oraz tłuszcz i miksujemy na małych obrotach.
-Następnie dodajemy resztę składników i całość dokładnie mieszamy.
-Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.
-Pieczemy 50-60 minut.
-Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Świetna propozycja! Jestem fanem szpinaku, więc na pewno skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, czym mogę zastąpić mąkę ryżową?? W grę wchodzą mąki: owsiana, jaglana, teff, kokosowa, z tapioki, z quinoi, z siemienia. Jestem początkująca na diecie i w temacie zdrowej żywności. Czytałam o tych wszystkich mąkach ale nigdzie nie jest napisane, która mąka jest zbliżona do tradycyjnych oraz jak prawidłowo używać mąk bezglutenowych. Dziękuję za zrozumienie i podpowiedź. Pozdrawiam, Sisi

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, zamień ryżowa na jaglana :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń