ZDROWE PIERNICZKI
Składniki (około 20 pierniczków)
-1,5 szklanki mąki owsianej
-1 jajko M
-50g masła klarowanego rozpuszczonego i ostudzonego
-40g mąki jaglanej
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-2-3 łyżki cukru kokosowego
-2 łyżki wody
-1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka przyprawy do piernika bez cukru
Sposób przygotowania:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto
-gotowe ciasto rozwłakowujemy na blacie i wykrawamy ciasteczka
-pieczemy w 200C przez 12 minut
Smacznego i na zdrowie!
O, z mąki owsianej jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz spróbować :). Pozdrawiam!
UsuńTeż nie miałem okazji. Ale na pewno wypróbuję w te święta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki. Szkoda, że już po świętach.
OdpowiedzUsuńPierniczki można zjeść i po świętach :-)
UsuńJak są zdrowe to świetnie. Niestety mam dietę bardzo rygorystyczną.
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCześć, kończę właśnie wypiekać ostatnią blachę. Dałam mąkę z tapioki zamiast skrobi zmieniaczanej i pominęłam przyprawę do piernika a zastąpiłam ją cynamonem w tej samej proporcji. Ciastka są inne niż te kupne ale na prawdę zdrowe i smaczne. Mimo że dodałam więcej erytrolu niż w przepisie nie są słodkie. Idealne pierniczki na prezent dla dbających o linię :) Pozdrawiam, Sisi
OdpowiedzUsuńHej, wszystko to też kwestia przyzwyczajenia do słodkiego smaku. Ja nie lubię bardzo słodkich wypieków , więc dla mnie wydawały się w sam raz :) ale mimo wszystko cieszę się , że przypadły do gustu. Pozdrawiam!
UsuńJeszcze miesiąc i zaczynamy pieczenie ;]
OdpowiedzUsuńPierniczki... To już tradycja.
OdpowiedzUsuń