Waniliowy budyń jaglany z kiwi
Składniki (na 2 porcje):
budyń:
-100g suchej kaszy jaglanej
-1 szklanka wody
-2 szklanki mleka roślinnego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-wanilia z 1/2 laski
dodatkowo:
-4 kiwi
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu
-rodzynki/żurawina (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-kasze prażymy w garnuszku przez około minutę
-zalewamy wodą oraz szklanką mleka, dodajemy słodzidło i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką aż kasza wchłonie cały płyn
-gotową kaszę odstawiamy i studzimy, wlewamy szklankę mleka, dodajemy wanilię i dokładnie blendujemy
-kiwi obieramy ze skórki, dodajemy słodzik i blendujemy
-do miseczek przekładamy gotowy budyń oraz blendowane kiwi
Smacznego i na zdrowie!
Skorzystam z tego, desery to moja specjalność.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakuje tak pysznie jak wygląda.
OdpowiedzUsuń