BEZGLUTENOWE CIASTO Z DYNIĄ I JABŁKAMI





Składniki:(okrągła blaszka 17cm)

-3 jajka M
-1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej 
-60g potartej dyni hokkaido
-60g jabłka pokrojonego w kostkę
-150ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-pół łyżeczki cynamonu
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół łyżki karobu
-70ml mleczka kokosowego
-1/3 szklanki cukru kokosowego 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki sody
polewa:
-1 łyżka karobu
-1 łyżka cukru kokosowego
-1 łyżeczka oleju kokosowego 
-2 łyżki mleczka kokosowego

dodatkowo:
-garść orzechów laskowych

Sposób przygotowaniaciasto
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka z dodatkiem cukru kokosowego miksujemy na puch
-naprzemiennie dodajemy olej kokosowy, mleczko kokosowe oraz suche składniki cały czas miksując na małych obrotach
-dodajemy dynię oraz jabłka i całość dokładnie mieszamy
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy 45 minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

polewa:
-wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy przez kilka minut
-odstawiamy do przestudzenia
-polewamy ciasto 
-posypujemy potłuczonymi orzechami
Ciasta nie należy przechowywać w lodówce, gdyż stwardnieje

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubie dyniowe wypieki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w zeszłym tygodniu prawie takie samo i rewelacyjne :) Wyszło trochę jak ciasto marchewkowe, nie wiem jak z Twoim przepisem, ale moje smakowało mniej więcej podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Rzeczywiście smakuje dosyć podobnie.
      Pozdrawiam :))

      Usuń
  3. Najlepsze ciasto na jesień! Polecam w zestawieniu z bezalkoholowym piwem kremowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wypieki dyniowe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanko. Czy ono jest wilgotne czy raczej suche? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można powiedzieć, że ani za suche , ani zbyt mokre :)

      Usuń